Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu 98. Šantićeve večeri poezije

santiceve veceri penzije (4)

Nakon paljenja svijeća i polaganja cvijeća na grobu Alekse Šantića, u Mostaru je na Spomen-obilježje u parku velikog mostarskog pjesnika, uz njegovu nadaleko poznatu antologijsku pjesmu “Emina” večeras otvorena najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu 98. Šantićevih večeri poezije, javlja Anadolu Agency (AA).

Da se radi o iznimno značajnoj manifestaciji posvjedočio je dolazak brojnih ljubitelja Šantićevog lika i djela, ali i predstavnika svih razina vlasti.

Pored gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića, koji je otvorio manifestaciju, svečanosti su, između ostalih, nazočili Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović, ministar kulture i obrazovanja HNK, Rašid Hadžović, ministar MUP-a HNK, Slađan Bevanda te potpredsjednica Federacije BiH, Melika Mahmutbegović, koja je i jedan od pokrovitelja ovogodišnje manifestacije.

Izrazivši zadovoljstvo što je večeras u Mostaru u predivnom ambijentu koji nosi poruku suživota, Mahmutbegović ističe kako je ova večer u Šantićevom rodnom gradu višeznačan.

“Ovaj posjeta večeras ima višestruki značaj. Jedno je da se sjetimo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića i poruka iz njegovih djela koje su svevremenske, a to su poruke mira i ljubavi prema zavičaju i prema ljudima. Druga je da damo na značaju svim organizatorima da istrajavaju na organizaciji ovakvih večeri, jer je ovo poruka za sve građane Mostar, ali i šire da je budućnost u međusobnom uvažavanju, ljubavi prema gradu i svojoj domovini”, kazala je Mahmutbegović za Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić je naglasio da Šantićeve večeri poezije obilježavaju Mostar od davnina i da je to manifestacija koja živi i donosi nešto lijepo te podsjeća uvijek na velikog pjesnika i njegova velika djela

“Aleksa Šantić je bio čovjek koji je obilježio ovaj grad u jednom pozitivnom smislu, kao pjesnik i kao čovjek, koji je pisao o ljubavi, dobroti, socijalnoj osjetljivosti i svemu onome što i danas mi živimo i trebamo”, kazao je Bešlić, napominjući kako se aktualnosti Šantićevog i današnjeg vremena nisu promijenile.

Zato je posebno značajno, kako ističe, da se ovogodišnje Šantićeve večeri po prvi put održavaju na području čitavog grada na Neretvi i u tjedan dana donose puni sjaj Šantićevog duha kroz iznimno bogati i raznovrstan program.

“Imam utisak da je Aleksa nekako ponovno ujedinio sve građane Mostara i da su Šantićeve večeri ove godine u duhu Šantića – u duhu Mostara i u duhu zajedništva”, kazao je mostarski paroh Radivoje Krulj koji je i predsjednik Prosvjete – Gradski odbor Mostar, koja ovogodišnju manifestaciju organizira zajedno s SPKUD Gusle iz Mostara.

Predsjednik SKUD-a Gusle, Radislav Tubić, ističe da se ovogodišnja manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Vlade Republike Srbije, Potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, Vlade HNK, Grada Mostara i resornih ministarstva kulture na entitetskom i kantonalnoj razini, te brojne kompanije iz regije, što govori da se radi o manifestaciji koja ujedinjuje sve ljude.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, ističe kako je Šantićevo djelo aktualno stalno, danas i u prošlim vremenima koja su naročito bila teška.

“U Šantićevim pjesmama možemo naći poruke i pouke koje su svakodnevna aktualnost”, istaknuo je Malešević za Anadolu Agency (AA) na grobu Alekse Šantića, navodeći kako se jedino njegujući lik i djelo velikog pjesnika može sačuvati uspomena na sve ono što je za života napravio.

Manifestacije 98. Šantićevih večeri poezije održava se na više lokaliteta u razdoblju od 10. do 16. listopada. Kako organizatori najavljuju, u završnici manifestacije održat će se večer laureata, kad će nagradu Šantićevih večeri poezije uz bogat kulturno-zabavni program svečano preuzeti poznati pjesnik Pero Zubac.