Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorena revijalna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika BiH

Udruzenje likovnih umjetnika BiH

U organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, večeras je u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum otvorena 70. revijalna izložba članova i članica tog udruženja – tradicionalni godišnji projekt kojim ULUBiH obilježava i proslavlja 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba se kontinuirano održava od davne 1947. kada su značajni bosanskohercegovački umjetnici – Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Mica Todorović, Vojislav Hadžidamjanović, Roman Petrović, Behaudin Selmanović, Sigo Summerecker, Petar Šain i Hakija Kulenović osnovali Udruženje likovnih umjetnika koje je, između ostalog, dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2012.

Predsjednik ULUBiH Danis Fejzić na otvaranju izložbe zahvalio se svima koji su svojim prisustvom uveličalu tu, kako je naveo, blago rečeno izuzetno važnu manifestaciju obzirom da je riječ o 70. revijalnoj izložbi.

Kustosica galerije Collegium artisticum Sanela Nuhanović rekla je da izložba svake godine okuplja veliki broj umjetnika i umjetnica, obuhvata djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, fotografije i video umjetnosti, i privlači pažnju brojnih posjetilaca što je svrstava u red najposjećenijih likovnih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Dodala je da izložba nudi svojevrsno bogatstvo raznolikosti i mozaik različitosti u pristupu likovnom stvaranju, u odabiru teme, motiva, tehnike i materijala, što predstavlja jednu od vrijednosti te likovne smotre.

Izložbu je monologom otvorio bh. glumac Josip Pejaković.

Izložba nije selektivnog karaktera tako da ona pruža mogućnost svim zainteresovanim članovima i članicama ULUBiH-a da učestvuju i predstave svoja djela na ovoj kolektivnoj izložbi koja se organizira povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnjoj Revijalnoj izložbi učestvuje više od 100 članova i članica ULUBiH-a, a predstavljena su i djela pomenutih osnivača ovog Udruženja koja su ustupljena ljubaznošću Međunarodne galerije portreta Tuzla i Umjetničke galerije BiH.

Izložba će biti otvorena do 2. decembra ove godine.