Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Otvorena samostalna izložba Esme Šabić

FNA_91494

Izložba će u mostarskom Centru za kulturu ostati otvorena do 14. decembra

“Svijet svjetlosti i sjenki” naziv je samostalne izložbe likovnih radova Esme Šabić koja je, u organizaciji Udruženja umjetnika Mostara, otvorena u utorak navečer u Mostaru, a na kojoj je predstavljeno tridesetak djela iz posljednjeg autoričinog ciklusa.

Govoreći o svojim djelima, autorica je istakla kako je riječ o apstraktnom slikarstvu, kojem je vjerna od samog početka svog stvaralaštva, od kada je uzela kist u ruke i krenula u likovnu avanturu.

– Nikada nisam imala misao, tu neku ideju da sjednem u atelje i naslikam nešto realno, neki pejzaž, Neretvu, Stari most, šipke, što su teme mnogih poznatih mostarskih umjetnika. Ja to sve ustvari slikam, ali na neki svoj apstraktan način – kazala je Šabić.

Govoreći o izložbi, novinar Zlatko Serdarević kazao je kako je Esma specifičnost u likovnom životu grada Mostara te da se na njenim radovima reflektuje mediteranski izdašan kolorit “koji nas upućuje na zaključak da sve ono što je ona doživljavala u ranoj mladosti i ambijent u kojem je živjela praktično sada nesvjesno izlazi”.

– To je unutrašnja refleksija onog proživljenog u djetinjstvu i mladosti. Njezini radovi nemaju ničeg realnog, sve je irealno, međutim, u pozadini toga svega vidim taj emanirani doživljaj – ocijenio je.

Njeno djelo, smatra Serdarević, karakteriše ustrajnost istraživanja upravo tih unutrašnjih pojava koje ona emanira.

– Bez obzira što je ovo novi ciklus, on je potpuno u kontinuitetu s onim ranijim i onim prvim i predstavlja zaista jednu cjelinu – zaključio je Serdarević.

U katalogu izložbe Slobodan Ristović napisao je kako se slikarstvo Esme Šabić ne može naučiti, kopirati ni oponašati.

“Ono je dar. A dar je sam po sebi umjetnost”, naveo je Ristović.

Izložba će u mostarskom Centru za kulturu ostati otvorena do 14. decembra.

Esma Šabić rođena je 1967. godine u Čapljini. Izlagala je na kolektivnim i skupnim izložbama u Počitelju, Mostaru, Vitezu, Usori i Stocu, a čest je učesnik i likovnih kolonija. Do sada je sudjelovala u radu kolonija u Međugorju, Požarevcu, Leposaviću, Sarkoyu u Turskoj, Pljevljima, Sutomoru, Podgradecu u Albaniji, Budvi i Herceg Novom.

Samostalne izložbe priređivala je, između ostalog, u Počitelju, Mostaru, Stocu, Sarajevu, Vitezu i Usori.