Kultura

livno

Otvorena samostalna izložba mlade livanjske slikarice Maje Puđa

10/09/2021
Foto: FENA/Mario Loncar

Večer su uljepšali mladi glazbenici Marko Omazić i Ante Brčić i tako prikazali svestranost livanjskih talenata

Prva samostalna izložba mlade livanjske slikarice Maje Puđa otvorena je u četvrtak navečer u dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu uz mnogobrojnu livanjsku publiku.

Kako je za Fenu kazala direktorica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko, Grad Livno poznat je kao grad slikara, a Maja Puđa, koja pripada najnovijoj i najmlađoj generaciji livanjskih slikara svojim, stvaralaštvom dokazuje da se livanjska slikarska tradicija nastavlja.

Po njenim riječima, Franjevački muzej nastoji podupirati mlade i talentirane umjetnike.

– Maja na izložbi Asocijacije prikazuje nekoliko različitih stilskih interpretacija. S jedne strane imamo vrlo poetičan rukopis lirske apstrakcije, potom djela sugestivne ekspresije dramatičnog naboja, a s druge djela u duhu nadrealizma gdje figuracija postaje metaforom podsvjesnog i grafički ciklus koji je dihotomičan slikarskom jeziku gdje umjetnica istražuje mogućnosti linije, njenu fluidnost, disperzivnost i transformaciju forme kao i svoje fakture – kazala je Džeko.

Dalje je dodala da po vokaciji koloristica, umjetnica reducira motiv i u likovnom istraživanju, propitkuje nove suvremene materijale i likovne odnose u skladu sa svojom nutrinom.

– Putem likovnih invencija prostire nam lični introspekcijski svijet asocijacija, a istodobno omogućava i nama otkrivanje naših. Iako još vrlo mlada slikarica, Maja je perspektivna, savremena autorica s već zrelim likovnim promišljanjem – istaknula je Džeko.

O umjetnici i njenu stvaralaštvu tokom otvaranja govorila je muzejska savjetnica Željka Markov, a izložbu je otvorio gradonačelnik Livna Darko Čondrić koji je pozvao sve Livnjake da svojim kistom, kao i Maja učine ovaj grad boljim mjestom za život.

Večer su uljepšali mladi muzičari Marko Omazić i Ante Brčić i tako prikazali svestranost livanjskih talenata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.