Kultura

Olimpijski muzej

Otvorena Sarajevska šahovska saga s Vesnom Mišanović

12/09/2021

Bio je to susret mladih šahovskih nada iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, pod mentorstvom FIDE velemajstorice Vesne Mišanović i certificirane učiteljice šaha Azre Mahmutagić iz Omladinskog šahovskog kluba "Junior" iz Sarajeva

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu u okviru V Internacionalnog Art Festivala “GRAD 2021” koji se ove godine održava pod motom “Vitezovi umjetnosti”, otvorena je III Sarajevska šahovska saga.

Bio je to susret mladih šahovskih nada iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, pod mentorstvom FIDE velemajstorice Vesne Mišanović i certificirane učiteljice šaha Azre Mahmutagić iz Omladinskog šahovskog kluba “Junior” iz Sarajeva.

Radi se o talentiranoj generaciji koja je u Olimpijskom muzeju Sarajevo odmjerila snage i podijelila vrijednosti i značenja tog mjesta u kojem se čuva pamćenje na XIV Zimske Olimpijske Igre održane 1984. godine u Sarajevu, saopćeno je iz Festivala “Grad 2021”.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i Art direktor Festivala “Grad 2021” Ibrahim Spahić na otvaranju turnira kazao je da je šah umjetnost koja treba ući u svijet škole i otvoriti mogućnosti djeci da u generacijama koje dolaze znaju predvidjeti barem tri poteza unaprijed.

Podsjetio je da je Mišanović prva dobitnica srebrne medalje na međunarodnoj sceni za Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu 1992. godine.

Osnivačica i predsjednica Omladinskog šahovskog kluba “Junior” Sarajevo Azra Mahmutagić zahvalila je Mišanović na održavanju veze sa svojim rodnim gradom i domovinom Bosnom i Hercegovinom.

– Ljubav prema šahu treba gajiti u porodici, a vrata Omladinskog šahovskog kluba “Junior” na Grbavici otvorena su za svu djecu – dodala je i najavila online turnir između djece učesnika današnje šahovske sage u BiH i Njemačkoj koji će se uskoro održati u Dječijoj kući.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.