mostar

Otvorene 103. Šantićeve večeri poezije

santic

Prije svečanog otvaranja, kojem su prisustvovali brojni gosti i zvaničnici, na pravoslavnom groblju Bjelušine održan je pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća

Tradicionalna kulturna manifestacija “Šantićeve večeri poezije” svečano je otvorena u četvrtak navečer u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Nakon otvaranja upriličena je svečana akademija povodom 120. godišnjice SPKD Prosvjeta- Gradski odbor Mostar, kao i koncert gudačkog orkestra Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Predsjednica mostarske Prosvjete Sanja Bjelica Šagovnović u svom obraćanju istakla je kako je Prosvjeta najznačajnije nacionalno društvo te da mostarski odbor ima zaista bogatu istoriju i ostavštinu.

– Mostarski kulturni, nacionalni i vjerski mozaik ne bi bio tako bogat bez mostarskih Srba i Srpske pravoslavne crkve, Prosvjete i Gusala. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti – kazala je Bjelica.

Naglasila je kako su Šantićeve večeri poezije odavno nadišle samo pjesničke večeri te postale istaknuta manifestacija kulture.

– Stoga se i večeras posebno prisjećemo našeg dragog pjesnika koji je je neizmjerno volio svoj Mostar i opjevao ga na najljepši mogući način. Zato hvala što ste učinili da su Šantićeve večeri mjesto susreta i prijateljstva, hvala vam što kroz Šantićeve večeri gradimo mostove u Mostaru, ali i mostove s drugim gradovima poput Balje Luke, Novog Sada, Sarajeva, Trebinja i mnogih drugih. Šantić je znao da je Mostar poseban grad i da ima svijetlu budućnost i zato nam je zapisao antologijske stihove ‘Ostajte ovdje’ – poručila je Bjelica Šagovnović.

Prije svečanog otvaranja, kojem su prisustvovali brojni gosti i zvaničnici, na pravoslavnom groblju Bjelušine održan je pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća.

Ovogodišnja manifestacija, koju organiziraju SPКD “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar i SPКUD “Gusle”, trajat će deset dana, a na programu će se naći koncerti, pjesničke i književne večeri te izložbe.

Manifestacija se nastavlja u petak, 2. septembra, kada će s početkom u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru biti održana poetska večer u saradnji sa Kulturnim centrom Vojvodine “Miloš Crnjanski” na kojem će svoje stvaralaštvo predstaviti književnici Nenad Šaponja, Perica Milutin i Zoran Đerić.

Istu večer u 20 sati na istoj lokaciji glumac Srpskog narodnog pozorišta Grigorije Jakišić izvest će monodramu “Oslobođeni Prometej – Dnevnik o Čarnojeviću”.