festival teatra

Otvoreni 38. susreti pozorišta BiH u Brčkom

Vlada Brčko – Otvoreni 38-i Susreti kazališta BiH u Brčkom

Susreti pozorišta BiH u Brčkom prvi put su održani 1974. godine

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić otvorio je u četvrtak, 18. novembra, 38. susrete pozorište BiH u brčanskom Domu kulture.

Tom prilikom Kadrić je poželio dobrodošlicu ljubiteljima pozorišta , te podsjetio kako se Organizacijski odbor ipak opredijelio za ovogodišnje održavanje ovog događaja u Domu kulture, ali pod obvezom pridržavanja epidemioloških mjera, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

“Svjesni težine pandemije i poteškoća koje nam je učinila, dugo smo analizirali što uraditi ove godine, s obzirom da imamo jubilej 20 godina od obnove održavanja brčanskih susreta pozorišta, te smo procijenili da se ove godine ipak moramo naći u ovoj sali. Također moram najaviti da je Vlada Distrikta krenula s pripremama u vezi osnivanja i izgradnje kazališne kuće”, kazao je gradonačelnik Kadrić.

Prije početka Festivala, a u okviru pratećeg programa, u Gradskoj galeriji tradicionalno je upriličeno više pozorišno-dokumentarnih izložbi direktora 38. Susreta kazališta BiH u Brčkom Jakova Amidžića i prof. dr. Srđana Vukadinovića.

Amidžić se osvrnuo na godine obnove Festivala koje su se odvijale s poteškoćama.

“Unatoč pandemiji odlučeno je ići u punom kapacitetu što se tiče publike i pozorišta. Nadamo se kako će ove godine Susreti završiti kako su i počeli, sa svima nama”, poručio je Amidžić.

Prva od osam programskih predstava “Usidrene” Elvisa Bošnjaka, redateljice Anastasije Jankovske s kojom je i počeo festival, odigrana je u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split, a večeras u 19.30 sati igra Atelje 212 Beograd s predstavom “64” Tene Štivičić, redateljice Alise Stojanović.

Inače, Susreti pozorišta BiH u Brčkom prvi put su održani 1974. godine.