Meeting Point

Otvoreni Dani brazilskog filma

Dani brazilskog filma (4) (2)

Ulaz na Dane brazilskog filma je besplatan

U kinu Meeting Point u Sarajevu otvoreni su Dani brazilskog filma, koji će se održavati do 13. marta. Filmovi će biti prikazivani svakog dana u dva termina: u 17:30 i u 20:30 sati, a ulaz je besplatan.

Na programu su višestruko nagrađivani filmovi: “Aquarius” Klebera Mendonçe Filhe, “Bacurau” u režiji Klebera Mendonçe Filha i Juliana Dornellesa, “Kafa s cimetom” Glende Nicácio i Aryja Rose i “Pacarrete” u režiji Allana Debertona.

‘’Svi ovi filmovi su ostvarili veliki uspjeh širom svijeta i osvajali su nagrade na festivalima. Riječ je o recentnim ostvarenjima, snimljenim u posljednih 6 godina, a zajedničko im je da su sva četiri filma, sasvim slučajno, iz sjevernoistočne regije Brazila i bave se kulturnim i društvenim problemima Brazila. Ovo su filmovi koje publika nema često priliku pogledati u kinima”, rekao je na otvaranju otpravnik Dana brazilskog filma poslova u Ambasadi Brazila u BiH José Eduardo Girualdo.

Prvog dana programa prikazani su “Bacurau” (Fracuska, Brazil, 2019, 131 min., režija: Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles), između ostalog i dobitnik Nagrade žirija festivala u Cannesu i film “Pacarrete” (Brazil, 2019, 97 min., režija: Allan Deberton).

Danas, u petak, 11. marta u 17.30 sati publika ima priliku pogledati film “Aquarius” (Brazil, Fracuska, 2016, 146 min., režija: Kleber Mendonça Filho), a u 20.30 sati film “Kafa s cimetom” (Brazil, 2017, 102 min.), nagrađivani debitantski film Glende Nicácio i Aryja Rose, na programu.

U subotu, 12. marta u 17.30 sati na programu je film “Bacurau”, a u 20.30 sati “Pacarrete” (Brazil, 2019, 97 min., režija: Allan Deberton). Posljednjeg dana, u nedjelju, 13. marta u 17.30 sati na programu je “Aquarius”, a u 20.30 sati “Kafa s cimetom”.

Ulaz na Dane brazilskog filma je besplatan. Ulaznice se preuzimaju sat vremena prije početka projekcije na ulazu u kino Meeting Point. Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi.

O FILMOVIMA:

“Aquarius”
(Brazil, Fracuska, 2016, 146 min., režija: Kleber Mendonça Filho)

Film prati Claru, 65-godišnju udovicu i muzičku kritičarku u penziji. Ona je posljednja stanovnica Aquariusa, dvospratnice izgrađene 1940-ih, u priobalnom mjestu za višu klasu, Avenida Boa Viagem, Recife. Sve susjedne stanove već je kupila kompanija koja ima druge planove za tu parcelu. Clara se upušta u hladni rat s kompanijom, a sukob je mističan, zastrašujući i stresan. Ta napetost uznemiruje Claru, ali joj ujedno i oživljava svakodnevnicu.
U glavnim ulogama: Sonia Braga, Irandhir Santos, Humberto Carrão.

“Bacurau”
(Fracuska, Brazil, 2019, 131 min., režija: Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles).
Bacurau, mali grad u brazilskom sertãu, oplakuje gubitak svoje najstarije stanovnice, Carmelite. Uskoro njegovi stanovnici primjećuju da je njihova zajednica izbrisana s većine mapa, a signal na telefonu nestaje. U glavnim ulogama: Barbara Colen, Sonia Braga, Udo Kier.

“Kafa s cimetom”
(Brazil, 2017, 102 min., režija: Glenda Nicácio, Ary Rosa)
Nagrađivani debitantski film Glende Nicácio i Aryja Rose. U filmu koji odiše entuzijazmom i odvažnošću, autori intimno obrađuju osjetljive teme kao što su tuga, homofobija, žudnja, obožavanje predaka i transformacija. Violeta živi u blisko povezanoj zajednici u Bahiji, Brazil. Ona se bori sa vlastitom boli i gubitkom, ali nije jedina: tu je i baka koja potpuno zavisi od tuđe njege, žena koja očajnički traži ljubav, mladi doktor kojeg je – nakon 20 godina – napustila njegova velika ljubav i Margarida koja tuguje sama i u tišini.
U glavnim ulogama: Valdinéia Soriano, Aline Brunne, Babu Santana.

“Pacarrete”
(Brazil, 2019, 97 min., režija: Allan Deberton)
Radnja filma se događa u Russasu, gradiću u sjeveroistočnom Brazilu, koji je dom Pacarrete, ekscentrične nastavnice plesa u penziji. Pacaretta sanja da dobije veliku priliku i bude zvijezda u plesnom spektaklu koji će vidjeti cijeli grad. Blizu je ispunjenja svog sna, ali mora savladati nekoliko prepreka na tom putu.
U glavnim ulogama: Marcelia Cartaxo, João Miguel, Zezita Matos.