Kultura

Orašje

Otvoreni jubilarni 25. Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević

30/08/2020

Uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, u Orašju se ove godine okupio smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture i sporta

Jubilarni 25. Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević započeli su u subotu u Orašju svečanom akademijom na obali Save, na ranču na kojem je Gregurević najradije provodio svoje slobodno vrijeme.

Uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, u Orašju se ove godine okupio smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture i sporta.

Projekcije filmova održavat će se do 5. septembra, a zajednički im je nazivnik Ivo Gregurević, čija je briljantna gluma obilježila sve te filmove.

Iz hrvatske filmske produkcije na programu su filmovi “Sokol ga nije volio” redatelja Branka Schmidta, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević, “Ideš – idem” u režiji Ljube Zdjelarevića, “Mater” redatelja Jure Paulovića, te “Glas” Ognjena Sviličića, a bit će prikazan i jedan film iz bh. filmske produkcije „Pun mjesec“ Nermina Hamzagića.

Festival se održava uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragana Čovića i predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

U Orašju se od 27. augusta do 1. septembra održava i prva filmska radionica.

“Osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva, te predstavnici hrvatskih manjina. Radionica će se održati uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića”, kazala je ranije Nives Antoljak, koordinatorica projekta ispred Hrvatske matice iseljenika.

Film sudionika radionice prikazat će se posljednjega dana Festivala.

Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, (1952. – 2019.) rođen je u Donjoj Mahali kraj Orašja, u kojemu je 1995. pokrenuo Dane hrvatskog filma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.