Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

do 7. juna

Otvoreni Sarajevski dani poezije

poezija (1)

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević smatra da poezija može mlade ljude koji se interesuju za književnost, koji čitaju, motivirati da više sudjeluju u književnom životu, svijetu…

Manifestacija “Sarajevski dani poezije” koja će se održavati do 7. juna, otvorena je danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Pored književnih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine na Danima poezije sudjelovat će i autori iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Kosova, Njemačke…

Govoreći o značaju poezije danas pjesnikinja Šejla Šehabović kazala je da manifestacije poput Sarajevskih dana poezije služe tome da približe poeziju.

– Važno je pratiti savremenu produkciju i zato su važne književne manifestacije – smatra Šehabović.

Pjesnik Asmir Kujović govoreći o poeziji kaže da čitanjem savremenih pjesnika može se vidjeti da ni pjesnici danas sami često ne vjeruju u poeziju, u poslanje pjesničke riječi, dovode u sumnju onu Hegelovu misao “da je poezija najviša umjetnost”.

– ‘Sarajevski dani poezije’ vraćaju dostojanstvo poeziji, vraćaju vjeru u poeziju – kaže Kujović dodavši da ga raduju što su se pjesnici nakon dvije godine ponovo okupili.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević smatra da poezija može mlade ljude koji se interesuju za književnost, koji čitaju, motivirati da više sudjeluju u književnom životu, svijetu…

– Vrlo je važna ta fina, nježna veza između ranijih generacija i nekih novih generacija. S pijetetom i poštovanjem sjećamo se nekih ranijih pjesnika, kao i onih koji su preminuli nedvavno poput Kemala Mahmutefendića, Ljubice Ostojić, Stvena Tontića, Josipa Ostija i druhih koji su sudjelovali na Sarajevskim danima poezije – kazao je Hajdarević.

Na Sarajevskim danima poezije između ostalih će učestvovati: Ahmed Burić, Fadila Nura Haver, Asmir Kujović, Mujo Musagić, Goran Samardžić, Goran Simić, Šejla Šehabović, Faruk Šehić, Željko Ivanković, Enver Kazaz, Senadin Musabegović, Andrej Nikolaidis, Edin Pobrić, Nadija Rebronja, Mile Stojić …

Bit će održan i program sjećanja na nedavno preminule bosanskohercegovačke pjesnike: Kemala Mahmutefendića, Josipa Ostija, Ljubicu Cicu Ostojić, Stevana Tontića i Anđelka Vuletića.

Jedan od programa bit će posvećem mlađoj bosanskohercegovačkoj poeziji. U sklopu ovog programa predstavit će se Adnan Bajrović, Merima Handanović, Ivona Jukić, Azemina Krehić, Amela Mustafić, Adnan Lugonić i Nikolina Todorović.

Dobitnik nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine Bosanski stećak za ovu godinu je kurdski pjesnik Hussein Habasch koji živi u egzilu u Njemačkoj.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine.