oko 300 radova

Otvorenje izložbe “The Living Museum” u Historijskom muzeju BiH

The Living Museum

Autorice izložbe su Svjetlana Hadžirović i Elma Hodžić

U Historijskom muzeju BiH će 18. maja 2019. godine u 17:00 sati biti upriličeno otvorenje izložbe „The Living Museum“ – izložbe kroz koju su predstavljena djela najznačajnijih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika, a koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH.

Ovom izložbom je centralni muzejski prostor pretvoren u otvoreni atelje. Autorice izložbe su Svjetlana Hadžirović i Elma Hodžić.

„Za potrebe projekta „The living museum“ iz Zbirke umjetničkih djela prenijeli smo oko 300 radova – slika, skulptura, crteža, tapiserija u glavni izložbeni prostor. Cilj je bio napraviti dojam skladišta, organizovanog u određene tematske cjeline, kojima djela pripadaju. Nakon 30 godina posjetioci će imati priliku vidjeti radove, koji su nekada bili dio stalne postavke Muzeja revolucije BiH, kao i radove, koji se čuvaju u depou Zbirke umjetničkih djela, a nisu dostupni javnosti.

Pored otvaranja Zbirke za nove interpretacije, cilj Historijskog muzeja BiH je i promocija umjetnina koje čuva naš muzej. Izložba počinje prvim umjetničkim radom koje je ušlo u muzej, akademskog slikara Božidara Jakca iz 1943. godine, nastavlja se portretima Josipa Broza Tita iz Bugojna 1977. , prikazima stradanja u Drugom svjetskom ratu, prikazima izgradnje zemlje nakon rata, portretima narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, kao i crtežima iz različitih perioda“ – rekla je Svjetlana Hadžirović.