tuzla

Otvorenje izložbe za slijepe i slabovide u Muzeju istočne Bosne

izlozba_tuzla

Izložba će biti praćena audio vodičem koji je prilagođen slijepim i slabovidim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe

Izložba pod nazivom “Osjeti muzej”, taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidim osobama, bit će otvorena danas u Muzeju istočne Bosne Tuzla.

Osobe s invaliditetom, zbog socijalnih i fizičkih prepreka, imaju ograničene mogućnosti za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima.

Na izložbi će, između ostalog, biti postavljena vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja istočne Bosne tako da budu fizički dostupna svakom posjetiocu s mogućnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja i pridržavajući se strogo epidemioloških mjera za šta su svi kustosi prošli dodatni trening.

Izložba će biti praćena audio vodičem koji je prilagođen slijepim i slabovidim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe.

-Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan. Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu – saopćili su organizatori.

Izložba, koja će biti otvorena do kraja mjeseca, nije isključivo za slijepe i slabovide osobe.