Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorenje renovirane sale “Kinoteke BiH” 11. decembra

KinotekaBiH

Svečano otvorenje renovirane sale Javne ustanove “Kinoteka BiH” bit će upriličeno 11. decembra, čime je uz svesrdnu podršku Ambasade Narodne Republike Kine i posredovanje Udruženja “Bosansko-kineskog prijateljstva” konačno na zadovoljavajući način riješen višegodišnji problem “Kinoteke” zbog prisutnosti vlage u zidovima i podovima.

Javna ustanova Kinoteka BiH, kao jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou, nema riješeno pitanje sistemskog finansiranja zbog čega je primorana da se na različite načine snalazi kako bi očuvala svoju osnovnu djelatnost i brinula za arhivsku filmsku građu BiH neprocjenjive vrijednosti.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja “Bosansko-kineskog prijateljstva”, zahvaljujući njihovom velikom razumijevanju te otklanjanju uticaja podzemnih voda, danas je “Kinoteka” u prilici da najavi kako će u budućnosti ta institucija svoju djelatnost, a riječ je o prevashodno raznorodnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama, obavljati u neuporedivo boljim uvjetima.

Time radovi na restauraciji Kinoteke nisu okončani.

– Radosni smo što je uz pomoć prijateljskog naroda Kine završena prva, najzahtjevnija i najskuplja faza obnove bez koje bi bio upitan i fizički opstanak prostora te institucije – saopćeno je.

Svečanosti će prisustvovati ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo, kojoj će ovom prilikom biti uručena Zahvalnica za prijateljsku podršku a zahvalnica će biti uručena i Udruženju “Bosansko-kinesko prijateljstvo” te režiseru Nenadu Filipoviću, članu Udruženja koji će “Kinoteci” darovati svoje igrane filmove.

Pored predstavnika ambasade NR Kine u BiH, Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva i Kinoteke BiH, na svečanost su pozvani resorni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, eminentne osobe iz svijeta filma i kinematografije, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.