“Žilet žica simfonija”

Otvorenje umjetničke instalacije rediteljice Jasmile Žbanić

Sarajevo: Održana promocija monografija Hajrudina Šibe Krvavca

Umjetnička instalacija “Žilet žica simfonija”, rediteljice Jasmile Žbanić, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

U utorak, 22. juna 2021. u 19.00 sati, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu održat će se otvorenje umjetničke instalacije “Žilet žica simfonija” rediteljice Jasmile Žbanić u okviru projekta Resilience udruženja Kontakt.

Umjetnička instalacija se sastoji od videa, muzike i instalacije koja poziva publiku da iskusi ono što je skriveno od naših očiju i tijela, kontrast između žice (i politike koja je postavlja) i ljudskih vrijednosti.

„Žilet žica simfonija“ govori o promjenama i novom evropskom licu koje nikad nismo mogli niti zamisliti. Iako referenca na neke od najstrašnijih priča u Evropi, umjetnička instalacija također pruža nadu da postoje i oni koji aktivno rade na tome da se ne normalizuju suvremeni koncentracioni logori i podjele na ljude koji su manje ili više vrijedni, oni koji ne stavljaju ekonomski interes ispred interesa života ljudi.

Instalacija je prvi put postavljena na Međunarodnom festivalu Mittelfest 2018. godine.

Nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti 23. i 24. juna u periodu od 13h do 20h.

Režija i scenarij: Jasmila Žbanić
Direktorica fotografije: Christine A. Maier.
Kompozitor: Ališer Sijarić.
Scenograf: Gianluca Tomasella.
Dizajner zvuka: Igor Čamo.
Montažer: Redžinald Šimek.
Produkcija Deblokada (uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA of the European Union i Fondacije za kinematografiju Sarajevo).
Koprodukcija: Mittelfest.
Producent: Damir Ibrahimović.
Izvršni producenti: Mirza Hamzić i Narcisa Cvitanović.
Muzička izvedba u Sarajevu: violončelistica Belma Alić