joel coen na otvaranju

Otvoreno drugo izdanje “Ponta Lopud Festivala”, gostovao četverostruki oskarovac

l_2bc76f90b103e8c8303dde73d5cdaec4

Festival je otvoren konferencijom za medije glavnog mastera i četverostrukog oskarovca Joela Coena koji je, predstavljajući svoj masterclass, govorio o svojoj pedagoškoj strategiji

Na Lopudu je 22. juna  otvoren drugi “Ponta Lopud Festival”, a okupio je domaće i regionalne glumce te svjetske nagrađivane filmske umjetnike.

Festival je otvoren konferencijom za medije glavnog mastera i četverostrukog oskarovca Joela Coena koji je, predstavljajući svoj masterclass, govorio o svojoj pedagoškoj strategiji.

“Radoznao sam koliko su sudionici znatiželjni o procesu stvaranja filma i sretan sam što ću podijeliti svoje iskustvo s njima. Za mene je masterclass jednostavno razgovor. Zapravo, ja ću odgovarati na pitanja sudionika. To je gotovo sve što mogu učiniti“, rekao je Coen.

Inspiraciju za svoje filmove braća Coen nalaze u različitim izvorima poput filmova, književnosti i slikarstva.

“Meni i mom bratu teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako se radi o dijaloškoj i teškoj sceni, ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam o tome, jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, već i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti te koji su prijelazi“, ističe on.

Upravo su masterclassovi najveća vrijednost Ponta Lopuda, a to je i želja osnivača Festivala Tilde Grossel Bogdanović i Mirsada Purivatre, koji žele razvijati Lopud kao jedan popuno novi festivalski projekt – kreativni hub bez natjecateljskog dijela, koji će uvijek ostati prepoznatljiv kao takav.

Nakon konferencije je prikazan Coenov nagrađivani film Fargo pod vedrim nebom na plaži “La Baja RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness”, a u noći otvorenja posjetitelji su uživali u pogledu na lopudsku uvalu uz vatromet te u raznovrsnoj autohtonoj gourmet ponudi lokalnih restorana.

Prikazan je i film “Zemlja nomada”, a na Ponta Lopud je stigla i glavna glumica ovog filma Frances McDormand. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je redateljica Chloe Zhao dobila nagradu za najbolji film festivala, Zlatnog lava. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Festival traje do 27. lipnja, a došli su filmski umjetnici koji spadaju u sam vrh svjetske kinematografije, a neki od njih su Peter Spears, Brian Swardstrom, Nanu Segal, Philipe Bober, Michel Franco, Ognjen Glavonić, Pawel Pawlikowski, Antonio Sanchez.

Sudionici masterclassa su redateljice i redatelji, glumice i glumci, snimateljice iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, priopćili su organizatori.