oko 300 učesnika

Otvoreno Green Design Biennale u Mostaru

Green Design Biennale

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je bijenale događaj koji će se ponavljati svake godine te “donositi dio nauke na zaštiti planete Zemlje”

U Mostaru je u srijedu otvoreno međunarodno Green Design Biennale koje će trajati do 5. oktobra te okupiti oko 300 učesnika.

– Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela ogroman napredak i poboljšanje kvalitete življenja, ali je ostala na nivou jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, vazduh i stvaramo uslove na planeti koji za čovjeka više neće biti održivi – kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Deisgn Centra Elma Durmišević.

Poručila je kako se društvo općenito nalazi na jednoj prekretnici dva sistema te da u toj tranziciji u kojoj se trenutno nalazi treba naći nove metode kako promijeniti proizvodnju produkata, kako pristupiti samom dizajnu objekata i produkata za održivi razvoj.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je bijenale događaj koji će se ponavljati svake godine te “donositi dio nauke na zaštiti planete Zemlje”.

– Ima mnogo razloga da ovaj projekt uspije u budućnosti i mislimo kroz ovo bijenale da upoznamo ljude koji su naučnici s ljudima koji su proizvođači određenih materijala kako bi doveli do novog načina razmišljanja i kako bi projekti bili samoodrživi – kazao je Bešlić.

Na bijenalu se očekuje učešće i oko 50 studenata sa sedam univerziteta, kao i 25 arhitekata, dizajnera i eksperata iz evropskih zemalja.

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvata otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu, kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiranja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U okviru ovogodišnjeg Green Design Biennala, SGDF/Green Design Center organizira i internacionalnu ljetnu školu u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i mostarskim Univerzitetom Džemal Bijedić.

Ove godine se pored Sveučilišta i Univerziteta iz Mostara kao ključnih partnera za sudjelovanje prijavilo još pet univerziteta iz susjedstva, kao i iz turskog grada Istanbula.

Za vrijeme bijenala prezentirat će se i radovi na prvoj fazi izgradnje Green Design Centra i inovacionog parka za jugoistočnu Evropu u Mostaru.