Otvoreno jubilarno 20. izdanje Dana Matice hrvatske – Mostarsko proljeće

mostarsko proljece – otvaranje

Jubilarno dvadeseto izdanje Dana Matice hrvatske – Mostarsko proljeće 2018., tokom kojih će biti priređeno dvadesetak kulturnih događaja, otvoreno je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Za osobiti doprinos u razvoju kulturne manifestacije, Predsjedništvo Matice hrvatske Mostar dodijelilo je Kristalne matice s imenom maestra Vjekoslava Šuteja i Veliku povelju MH Mostar hrvatskom članu Predsjedništva BiH akademiku Draganu Čoviću i predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, koji su ujedno i visoki pokrovitelji ovogodišnje manifestacije.

Priznanja su dodijeljena i nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, predsjedniku Matice hrvatske u Zagrebu akademiku Stjepanu Damjanoviću, nekadašnjem federalnom ministru kulture Gavrilu Grahovcu te Dubrovačkim ljetnim igrama koje su od samog početka bile potpora Mostarskom proljeću.

Dvadesete dane Matice hrvatske Mostar otvorio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Otvarajući ovu kulturnu manifestaciju, Čović je podsjetio na 700 događaja upriličenih tokom manifestacije Dana Matice hrvatske, a koje su u ovih dvadeset jubilarnih godina dovele najeminentnije osobe iz svijeta kulture i muzike kako u Mostar tako i druge dijelove BiH.

Čović je ovom prigodom posebnu čestitku uputio počasnom predsjedniku Matice hrvatske Mostar Josipu Muselimoviću što je, kako je kazao, 20.–ti put redu uspješno organiziran kulturni program manifestacije koji će obilježiti svaki dio BiH.

Tokom svečanosti prisutne su pozdravili predsjednica Matice hrvatske Mostar prof. dr. Ljerka Ostojić i direktor Croatia osiguranja d.d. – generalnog sponzora festivala – Ivan Luburić.

Prve večeri Mostarskoga proljeća, publika je imala priliku vidjeti mjuzikl ”Jesus Christ Superstar” , autorskog dvojca T. Rice i A. Lloyd Webber, u izvedbi ZGK Komedija i Zagrebačke filharmonije.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji, koja će trajati do 5. juna, predviđena je i muzičko-poetska večer posvećena Arsenu Dediću, na kojoj bi trebali nastupiti Gibonni, Matija Dedić i Gabi Novak.

Veoma bogat bit će dramski program u kojemu je planirano da Teatar Gavran izvede predstavu “Parovi”, a Hrvatsko narodno kazalište iz Zadra gostovat će s predstavom “Ubojstvo u klubu Quasimodo”.

Hrvatsko narodno kazalište Split nastupit će s predstavom “Buža”, dok će Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke izvesti “Gospođu ministarku”.

Pored toga, Narodno pozorište iz Sarajeva predstavit će se s jednom baletnom predstavom, a Hrvatsko narodno kazalište Mostar, u saradnji s Teatrom Marina Držića iz Dubrovnika, prikazat će život Ilije Jakovljevića, velikog advokata i pisca.