Kultura

bogat program

“Ovo vrijeme sada” Semezdina Mehmedinovića za kraj Festivala Bookstan

31/10/2020

Događaj koji će danas otvoriti posljednji dan Festivala je predstavljanje knjige „Cafe Nostalgija“ autora Mile Stojića u razgovoru s Goranom Samrdžićem u kinu Meeting Point

Posljednjeg dana petog Međunarodnog festivala književnosti Bookstan planiran je bogat program.

Događaj koji će danas otvoriti posljednji dan Festivala je predstavljanje knjige „Cafe Nostalgija“ autora Mile Stojića u razgovoru s Goranom Samrdžićem u kinu Meeting Point.

Govoreći o toj knjizi Viktor Ivančić istaknuo je da je “samo vrhunsko pero moglo patentirati tu aktivnu nostalgiju kao temeljno poetičku odrednicu svoje publicistike, te spojiti dva osjećanja koja prevladavaju u njegovim tekstovima – toplinu i jezu.“

Na programu je i predstavljanje knjige „Deset šljiva za fašiste“, autorice Elvire Mujčić koja živi i stvara u Italiji, a jedan od najznačajnijih savremenih flamanskih pisaca Dimitri Verhulst predstavit će knjigu „Nažalosnost stvari“ u razgovoru s Margot Dijkgraaf.

Specijalni program Festivala je “Sjećanje na Bekima Sejranovića“ na kojem će Damir Uzunović, Drago Glamuzina, Goran Samardžić i Vladmir Arsenić govorit o životu i radu rano preminulog pisca.

U toku završnog dana Festivala književnosti planirano je predstavljanje knjige „Divojka“ Tarika Đođića, te promocija “Dubravskih priča“ Almina Kaplana u razgovoru s Namikom Kabilom.

Na kraju završnog dana Bookstana bit će upriličeno predstavljanje drugog, dopunjenog izdanja knjige “Ovo vrijeme sada“ Semezdina Mehmedinovića u razgovoru s direktorom izdavačke kuće Buybook Damirom Uzunovićem.

Na kraju Bookstana će biti dodijeljene nagrade najboljim polaznicima književne radionice koju je ove godine vodila Katarina Luketić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.