mostar

Ovogodišnje izdanje Mostarske liske otvara predstava “Psi(hopate)”

Ovogodišnje izdanje Mostarske liske otvara predstava ‘Psi(hopate)
Foto FENA/Branka Soldo)

U predstavi igraju:Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g.

Na ovogodišnjem 20. izdanju Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Svečano otvaranje festivala bit će upriličeno u petak, 19. svibnja premijernom izvedbom predstave “Psi(hopate)”, prema motivima teksta Eve Kamčevske “Ostani uspravan i hodaj graciozno”, u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar (NPM).

-To je zanimljiv komad koji smo radili u neobičnom, estetiziranom maniru, kada govorimo o stilu i žanru predstave te vizualnom identitetu s jedne strane, i s druge strane to je tekst koji nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti. Otuđenje ljudi jednih od drugih zašto okrivljujemo globalni sustav, neoliberalni potrošački kapitalizam, ritam koji nam je nametnula trka za novcem i moći, koji se krije, a uništio nam je ono najvrijednije, a to je jaka srednja klasa (…) – istaknuo je u osvrtu predstave njezin režiser Zoran Rakočević na tiskovnoj konferenciji upriličenoj u Mostaru povodom festivala komedije.

Kako je kazao, moglo bi se reći da je to “farsa o čovjeku koji želi da se otrijezni od diktata potrošačke ideologije i sveukupnog šunda koji nam se uvukao u logiku poimanja stvarnosti”.

-Glavni junak Goce, kojeg igra prvak drame NPM Saša Oručević, prolazi kroz apsurdostičku metamorfozu u kojoj sistem, odnosno sistem mišljenja, vidi državni puč – pojašnjava Rakočević.

Dramaturgiju potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a muzički aranžman Atilla Aksoj.

U predstavi igraju:Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g.

Od pristiglih 40-ak prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije za ovogodišnje 20. izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” selektirano je sedam pozorišnih predstava komedijskog žanra.

Selektor ovogodišnje “Mostarske liske” odlučio se da osnovni kriterij bude “pozorišnost” ponuđenih predstava.

-Kazališna predstava, namjerni je pleonazam koji upućuje na ono što našem teatru generalno, a komediji naročito, sve više fali. Radi se o sveukupnosti elemenata koji čine pozorišnu predstavu organskom cjelinom – kazao je uz ostalo selektor festivala Kemal Bašić. Prema programu festivala, za javnost je već u subotu, 20. svibnja, na rasporedu predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”, autora Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić – Oručević. Predstavu igra ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Zatim, u nedjelju, 21. svibnja, na repertoaru je predstava “Djelidba”, Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

U ponedjeljak, 22. svibnja, gledamo predstavu “Zid”, autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, a koju igra ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Utorak, 23. svibnja, rezerviran je za izvedbu predstave “Tko je ovdje lud”, autora D.R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, a koju izvodi ansambl Kazališta Planet Art iz Zagreba.

Šeste večeri festivala, srijeda, 24. svibnja, publika će uživati u izvedbi predstave “Covid ljubav” po motivima teksta “Neobična pošiljka“ Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, a nastale u produkciji Pozorišta “Prijedor”.

Posljednjeg dana natjecateljskoga dijela festivala, u četvrtak, 25.svibnja na rasporedu je predstava “Terapija”, autorski projekat po motivima teksta “Više od terapije” Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, a koju igra ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak, 26. svibnja uz nastup Filmmusicorkestar iz Zagreba.

Direktor NPM-a Emir Spahić se ovom prigodom zahvalio češkoj neprofitnoj organizaciji People in Need Bosnia and Herzegovina u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću, a koja je investirala značajna sredstva u NPM i time, kako je ocijenio, unaprijedila kvalitetu rada u pozorištu.

Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.