Kultura

Ovogodišnji festival “Grad” posvećen kulturnoj i prirodnoj baštini Sarajeva

01/08/2018

Internacionalni festival “Grad” u organizaciji Međunarodnog centra za mir bit će otvoren 6. augusta istoimenom izložbom u galeriji Collegium artisticum.

Umjetnički direktor Festivala Ibrahim Spahić kazao je na pres-konferenciji da se ovom izložbom i samim festivalom, koji će trajati do 30. augusta, otvara priča o Sarajevu, gradu koji je, kaže, sam po sebi muzej.

Tako će na izložbi biti predstavljene i fotografije poznatih fotografa Milomira Kovačevića, Almina Zrne i drugih, kao i fotografije iz kolekcije Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Festival Grad vratit će i u sarajevsku priču ponovno uvesti i skulpturu Frane Kršinića “Čuvarica ruža“, koja je bila postavljena u parku AT Mejdan, a koju je sačuvala istoričarka umjetnosti Snježana Mutapčić.

Također, na dan otvaranja festivala u Bosanskom kulturnom centru bit će održan i koncert Orkestra flauta iz Pekinga.

Festival je ove godine posvećen kulturno-historijskoj i prirodnoj baštini, tako da punu podršku ima i od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Direktor Zavoda Nervin Dacić istakao je da ta institucija prvi put učestvuje u ovakvom projektu te da će pored ove manifestacije podržavati i učestvovati i u drugim koje će biti posvećene kulturi Sarajeva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.