sarajevo

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine obilježio je 30 godina kontinuiranog rada

l_67e4ea9ca331a87c545cb19d650ae67d

P.E.N. Centar BiH je ugledan činilac u kulturi bh. društva, borac za toleranciju i pluralnu kulturu, koja je višestoljetna odlika BiH

P.E.N. Centar Bosne i Hercegovine obilježio je 30 godina kontinuiranog rada prigodnim programom i razgovorom sa članovima koji su doprinijeli radu tog udruženja.

Predsjednik P.E.N. Centra BiH Asmir Kujović istaknuo je da je to udruženje otvoreno za sve slobodarski opredijeljene bh. književnike. Od starijih kolega pisaca slušao je, kaže, da su tog 31. oktobra 1992. godine u vrijeme opsade Sarajeva, pretrčavali raskrsnicu da bi stigli na osnivačku skupštinu P.E.N. Centra BiH koja je tada održana u Hotelu Holiday Inn.

– Na spisku osnivača, koji su prisustvovali toj sjednici, našla su se značajna književna imena, ugledni pisci, univerzitetski profesori, koji su za vrijeme rata ostali u Sarajevu. Nažalost, neki od njih nisu među živima, a požrtvovanošću su dali značajan doprinos afirmaciji i ugledu Udruženja u svijetu – naglasio je.

Prvenstveno se prisjetio prvog predsjednika P.E.N. centra Bosne i Hercegovine Tvrtka Kulenovića, a tu su bili i profesori Zdenko Lešić, Zvonimir Radenković, Hanifa Kapidžić Osmanagić, Izet Sarajlić, Nedžad Ibrišimović, Ilija Ladin, Admiral Mahić, Nikola Kovač, Velimir Milošević, Juraj Martinović, Alija Isaković, Muhamed Filipović i drugi.

– U užasnim okolnostima opsade Sarajeva, članovi P.E.N. Centra BiH borili su se da istina o ratu i agresiji, čija je žrtva bila BiH, dospije u svijet. Svi članovi PEN centra bili su tad na istoj liniji fronta, u odbrani civilizacijskih i kulturnih vrijednosti. Ispisivali su dragocjena literarna svjedočanstva o ratnim strahotama i stradanjima, organizirali manifestacije tolerancije i kulture, dizali glas protiv nacionalizma i mržnje.

U Sarajevo su tad dolazili u javnosti poznati evropski i svjetski pisci da bi istinu o Bosni i Hercegovini prenosili u svijet. Nakon rata, naredne dvije i pol decenije, P.E.N. je istrajao u toj plemenitoj misiji odbrane dostojanstva pisane riječi, ostao bitan činilac u kreiranju i profiliranju naše književne i kulturne scene i organizator mnogobrojnih skupova i kao izdavač brojnih književnih i naučnih publikacija – kazao je Kujović.

U sinoćnjem programu, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, sudjelovali su i bh. intelektualci Ferida Duraković, Goran Simić i Mile Stojić, koji su bili među osnivačima P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine i članovima u ratnim godinama.

Obilježavanje 30 godina rada P.E.N. Centra BiH održano je u okviru foruma ‘Vizija prošlosti’ pokrenutog prošle godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

P.E.N. Centar BiH danas broji 136 redovnih i sedam počasnih članova. U svoje rukovodstvo, osim Upravnog odbora i Skupštine udruženja, od 2020. godine uključuje i Odbor za spisateljice, osnovan po ugledu i načelima memoranduma istoimenog odbora Međunarodnog PEN-a. P.E.N. Centar BiH je ugledan činilac u kulturi bh. društva, borac za toleranciju i pluralnu kulturu, koja je višestoljetna odlika BiH.