Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pancirna knjiga Dine Hujića u Muzeju ratnog djetinjstva

pancirna_knjiga

U okviru festivala Modul Memorije posjetitelji i posjetiteljke Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, mogu od danas da vide “Pancirnu knjigu”, umjetnički rad autora Dine Hujića.

“Pancirna knjiga” je samostalni projekt mladog grafičkog dizajnera Dine Hujića, rođenog u augustu 1992. godine u ratnom Sarajevu.

– Naziv “Pancirna” je dvosmislena igra riječi. “Pancirna” je zbog neobičnog materijala koji sam koristio za samu izradu knjige, a koji je skoro pa neuništiv. Ali, “Pancirna” je i zbog samog svog sadržaja kojem je primarna funkcija da podsjeća na nesreću i užasne ratne događaje, te na taj način, kroz sjećanje, da posluži kao odbrana (pancir) od onoga što se dogodilo, sa odlučnošću da se više nikada ne ponovi – kazao je Hujić.

U procesu izrade knjige je, kako kaže, umjesto konvencionalnog printanja na stranice odlučio da koristi neobičan spoj tehnika (sito štampa i jetkanje metala) koje će za rezultat ostaviti utisnutu sliku u metal/stranicu, a što je asocijacija na frazu “urezano u sjećanje”.

– Upravo to nas opet vraća na priču o ratu, o potrebi za odbranom i očuvanjem sjećanja. Vjerujem da na taj način, “Pancirna knjiga” može predstavljati i jedan vječni um koji iz svoga sjećanja nikada ne može izbrisati ružne i teške uspomene iz rata, i čiji najveći strah je da se one ponove – dodao je.