Elma Tataragić

Pandemija je dodatni udarac na već poljuljanu bh. kinematografiju

elma-tataragic

Tataragić smatra da su posljedice krize još nesagledive u ovom trenutku, osobito zbog toga što se još uvijek ne zna kada će se situacija normalizovati

Ova godina trebala je biti prekretnica za bh. kinematografiju jer su sredstva Fondacije za kinematografiju trebala biti povećana, no zbog pandemije koronavirusa došlo je do rebalansa te je budžet opet vraćen na visinu prošlogodišnjeg. Pandemija je potpuno obustavila snimanje filmova i nekoliko koprodukcija te servis produkcija koje su se trebale snimati u BiH. Ovo je dodatni udarac na već poljuljanu bh. kinematografiju – istaknula je u razgovoru za Fenu predsjednica Udruženja filmskih radnika u BiH, scenaristica i selektorica programa Sarajevo Film Festivala (SFF) Elma Tataragić.

Tataragić smatra da su posljedice krize još nesagledive u ovom trenutku, osobito zbog toga što se još uvijek ne zna kada će se situacija normalizovati.

– Ugrožena su brojna zanimanja osobito ljudi koji žive isključivo od snimanja audiovizuelnog sadržaja. Nismo odavno imali ovako tešku i nepredvidivu godinu i šteta će se zbrajati i naredne godine jer nećemo imati domaćeg filma, osim filmova koji su se snimali prošle godina i koji su još uvijek u postprodukciji (produženoj opet zbog pandemije) – istakla je ona.

Govoreći o stanju u regionalnim, pa i evropskim kinematografijama, Elma Tatarić smatra da su problemi slični ali rješenja različita.

– Dok je kod nas sve prepušteno samoj struci bez ikakve sistemske pomoći nadležnih institucija, u zemljama regije a osobito Evrope je potpuno drugačije. Mi smo u Udruženju filmskih radnika BiH odmah oformili jednu kriznu grupu koja se obratila svim nadležnim institucijama pojedinačno sa predloženim setom mogućih mjera, ali nismo naišli na razumijevanje. Također smo napravili i pravila za snimanja filmova u novonastaloj situaciji, no još uvijek čekamo odgovor naših kriznih štabova – podvukla je.

Govoreći o predstojećem Sarajevo Film Festivalu i procesu selekcije ostvarenja, Tataragić kaže da su bez obzira na pandemiju imali kao i svake godine potpuni uvid u sve što je snimljeno i što je završeno. Filmova je, podvlači ona, bilo dovoljno za izbor iako očekivano manje, ali za samo 20 posto.

– Autori su izuzetno sretni što planiramo održati Festival u ovim okolnostima i to nas posebno veseli i uvjerava nas da smo donijeli ispravnu odluku – zaključila je u razgovoru za Fenu Elma Tataragić.