Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jajce

Pandemija uzrokovala značajni manjak sredstava za Muzej AVNOJ-a

avnoj muzej jajce – fena (1)

Direktorica Muzeja AVNOJ-a kaže da su dugovi te institucije usprkos pojačanim mjerama štednje, narasli krajem oktobra na oko 40.000 KM

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u prošloj godini je u odnosu na 2019. godinu imao smanjen broj prihoda od prodaje ulaznica i suvenira za 26.500 KM, što je direktna posljedica pandemije COVID-a 19.

– To je dovelo do gubitka u poslovanju u iznosu od 19.960 KM. U ovoj godini sredstva koja Muzej dobija iz općinskog budžeta umanjena su u odnosu na prethodnu godinu za 10.000 KM tako da smo godinu počeli s manjkom novca potrebnog za normalan rad u iznosu od skoro 30.000 KM – istaknula je za Fenu direktorica Muzeja Emsada Leko, rezimirajući rad te institucije i posljedice panedemije COVID-a 19.

Ona naglašava da su se problemi s kojima je suočena JU “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a”, nastali kao posljedica COVID-a 19 i smanjenja planiranog granta za sufinansiranje rada te javne ustanove iz općinskog budžeta, iz mjeseca u mjesec usložnjavali. Zabilježeno je kašnjenje plata po tri mjeseca. Prihodi od ulaznica i suvenira su bili nešto veći u odnosu na 2020. godinu, ali znatno manji u odnosu na pred pandemijsko vrijeme (za oko 20.000 KM manji).

Direktorica Muzeja AVNOJ-a kaže da su dugovi te institucije usprkos pojačanim mjerama štednje, narasli krajem oktobra na oko 40.000 KM.

Općina Jajce je nakon što je urađen rebalans pomogla tu instituciju iznosom od 25.000 KM, no ipak će ova godina za Muzej biti završena s gubitkom od oko 15.000 KM.

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu ove godine je Dan Republike 29. novembra obilježio u subotu, 27. novembra . Po procjenama bilo je između 1.000 i 1.500 ljudi, a održana je akademija povodom 78 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a i položeno cvijeće na Spomen-fontanu oslobodiocima grada Jajca.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici SUBNOR-a iz Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, te građani iz cijele bivše Jugoslavije.

Direktorica Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu Emsada Leko podvukla je da se problemi mogu prevazići jedino ako se u općinskom budžetu planiraju sredstva za rad muzeja onolika kolika su realno potrebna.

– Ostaje i nada da će jednom pandemija proći. Naše planiranje rada u narednoj godini zavisit će od epidemioloških mjera i od općinskog budžeta. Na epidemiološke mjere ne možemo utjecati, a zalagaćemo se za povoljniji finansijski status u općinskom budžetu – istakla je Leko.

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska muzejska institucija memorijalnog tipa. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada u kojoj je održano zasjedanje bila je devastirana, a muzejska građa, osim nekoliko predmeta, otuđena. U septembru 2002. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Dom AVNOJ-a nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kome treba biti vraćena funkcija muzeja AVNOJ-a.

JU “Muzej II zasjedanja AVNOJ-a” osnovana je 2007. godine. Nakon djelimične obnove zgrade i obnove izložbene postavke, muzej je ponovo otvoren za posjetioce 29. novembra 2008. Jedan je od najposjećenijih muzeja u Bosni i Hercegovini, sa oko 20.000 posjetilaca godišnje.