Kultura

Pedro Almodovar predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala u Cannesu

31/01/2017

Organizatori Filmskog festivala u Cannesu najavili su da će sjajni španski režiser Pedro Almodovar (67) biti predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala, koji slavi 70 godina postojanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Pierre Lescure i Thierry Fremaux u utorak su izjavili da će “Cannes sa zadovoljstvom pozdraviti jedinstvenog i izuzetno popularnog umjetnika. Njegovi radovi su već pronašli utočište i istoriji filma“.

Almodovar ima 35-godišnje iskustvo u kinematografiji, a od 2001. godine počasni član Američke akademije nauka i umjetnosti. Dva puta je dobio Oscara, 1999. za najbolji strani film je proglašen “Sve o mojoj majci“, dok je 2002. godine dobio nagradu za najbolji originalni scenarijo za film “Pričaj o njoj“.

Među glumcima koji su glumili u njegovim filmovima, koji su jedinstven spoj crnog humora, pop kulture i seksa, su Penelope Cruz, Javier Bardem i Antonio Banderas.

Almodovar je poručio da će posvetiti svoje “tijelo i dušu“ kako bi bio na visini zadatka, te da je “zahvalan, počašćen i malo preopterećen“ nakon što su mu organizatori festivala u Cannesu ukazali veliko povjerenje.

Ovodišnji Canneski festival održaće se od 17. do 28. maja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.