Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PEN Centar BiH ove godine obilježava 60 godina časopisa “Novi izraz”

pen-centar1

PEN Centar BiH je tokom prošle godine realizirao nekoliko projekata, a jedan od njih je projekt “Pisci u rezidenciji” koji je proveden u saradnji s evropskom književnom mrežom Traduki i u okviru kojeg je u Sarajevu gostovalo pet pisaca iz zemalja regiona.

Gosti su bili Tihomir Jančovski (Makedonija), Branko Čegec (Hrvatska), Bojan Tončić (Srbija), Miruna Vlada (Rumunija), te Muanis Sinanović (Slovenija).

Kako je za Fenu kazala Amela Balić iz PEN Centra BiH, govoreći o planovima za ovu godinu, rezidencijalni boravak pisaca u Sarajevu nastojat će se proširiti tako da u Sarajevu boravi i više od pet autora.

-Dogovaramo jednu rezidenciju s Izdavačkom kućom “Goga“ iz Slovenije, a u fazi dogovora su i tri rezidencije koje bismo organizirali u saradnji s Udruženjem “Krokodil“ iz Beograda – kaže Balić.

Tokom prošle godine realiziran je i dvogodišnji projekt “Kreativno pisanje za mlade – put ka društvenoj promjeni” uz podršku PEN International.

-Glavni dio projekta čine radionice kreativnog pisanja koje smo realizirali u pet gradova: Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci, Maglaju i Šamcu. Prvobitno smo radionice trebali organizirati u tri grada, međutim, uključio se i Francuski institut u BiH te omogućio radionice u kulturnim centrima u Maglaju i Šamcu – istakla je Balić.

Također, uz podršku Francuskog instituta, krajem 2016. godine PEN Centar je izdao Zbornik tekstova učesnika radionica kreativnog pisanja s prevodom na francuski jezik.

Od aktivnosti PEN Centra tokom prošle godine izdvaja se i učešće u organizaciji regionalne konferencije “Jezici i nacionalizmi”, koja je organizirana u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu.

-O političkim manipulacijama jezikom govorili su najznačajniji jezički stručnjaci četiriju zemalja. Na dvodnevnoj konferenciji u Sarajevu učestvovali su Snježana Kordić, Hanka Vajzović, Nenad Veličković, Danijela Majstorović, Nataša Jovović, Teofil Pančić i Božena Jelušić – navela je Balić.

U prethodnoj godini PEN Centar je izdao i dva dvobroja časopisa “Novi Izraz” (63-64 i 65-66), a u ovoj godini obilježava se i šezdesetogodišnjica ovog časopisa.

-Nadamo se da ćemo uspjeti naći sredstva da časopis nastavi kontinuirano izlaziti, kao i da obilježimo ovaj značajni jubilej – dodala je Balić.