Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej

Performans “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR posvećuje žrtvama genocida

potocari334

Performans se svake godine izvodio u Sarajevu na sceni SARTR-a, u Umjetničkoj galeriji BiH te Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH,

Sarajevski ratni teatar SARTR, već sedmi put zaredom, obilježit će dan sjećanja na genocid u Srebrenici performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja”, koji će biti upriličen 11. jula u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Performans je prvi put izveden 2013. godine, 10. jula u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi dramaturginje Dubravke Zrnčić- Kulenović, saopćeno je iz SARTR-a.

Nakon toga, performans se svake godine izvodio u Sarajevu na sceni SARTR-a, u Umjetničkoj galeriji BiH te Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, dok su Potočari i Srebrenica ostavljeni kao mjesto mira i spokoja za sve žrtve.

Ove godine prvi put performans će biti izveden u Historijskom muzeju BiH. Do sada je u njemu učestvovao veliki broj umjetnika, likovnih stvaralaca, književnika, muzičara i video dizajnera, ali konstantu čine glumice i glumci zajedno sa posjetiteljima.