"Srebrenički prozor"

Performans Zekerijaha Nalića u Srebrenici kao opomena za genocid iz 1995.

20200710_2_43385334_56596854_Web (1)

Oko vrata globusa je lančić na kojem piše 11. juli 1995. i broj žrtava. Osim toga tu su i četiri klikera, koja takođe, imaju simboliku

Zekerijah Nalić, akademski slikar porijeklom iz Srebrenice, povodom 25. godišnjice genocida napravio je performans sa slikom “Srebrenički prozor” koja se našla na fasadi zgrade u centru ovog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Slikom “Pogled na Srebrenicu” ili “Srebrenički prozor”, Nalić šalje snažnu poruku, ali i likovnu provokaciju. Pogled s prozora njegovih predaka naslikao je po pričama koje je čuo od starijih članova njegove familije jer je tada bio previše mali da bi ga se i danas sjećao.

Originalna slika je postavljena i na kružnom toku u centru Srebrenice, čijem otkrivanju je večeras prisustvovala i Munira Subašić, predsjednica udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i Kada Hotić, zamjenica predsjednice Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa”. Sve je osvijetljeno svjetlećim topovima koji će biti usmjereni na slike.

“Radi se o malom performansu koji sam priredio sa jednom svojom slikom. Potomak sam dva autohtona prezimena Srebrenice – Nalića i Đozića. Na toj slici se vidi globus koji sjedi na srebreničkom prozoru, odnosno Đozićkom prozoru, onako kako sam ga ja kao dijete doživljavao”, pojasnio je Nalić.

Oko vrata globusa je lančić na kojem piše 11. juli 1995. i broj žrtava. Osim toga tu su i četiri klikera, koja takođe, imaju simboliku.

“Klikeri simboliziraju u likovnoj umjetnosti djecu, odnosno dječiju igru. Zašto su tu četiri klikera? Zato što su to i srpska, hrvatska, bošnjačka i ostala djeca čija igra je zaustavljena upravo na ovom području u Srebrenici. Jedan sam od te djece”, poručio je Nalić.

Glavna uloga ove slike je kockica koja je crvene boje.

“A ta kockica je iz igre ‘Čovječe, ne ljuti se’, koju svi mi igramo sa svojom djecom. Ali je namjerno stavljena u crvenoj boji kao provokacija. Jer kompletna ova likovna instalacija je jedna umjetnička provokacija s kojom ja svijetu želim da skrenem pažnju, da kažem: ‘Pogledajte šta mi radimo, šutimo’. U likovnom smislu, crvena boja simbolizira ljubav ali i krv”, pojasnio je Nalić.

Kako je kazao, zid na slici je napravljen u plavoj boji koja je u likovnoj umjetnosti hladna boja.

“Ona simbolizira zaleđeno stanje koje mi, kao publika možemo da doživimo da je sve zaleđeno kao što i jeste, u Srebrenici je zaleđeno stanje. Na vrhu glave globusa možete da vidite holandski bataljon, odnosno broj koji su oni nosili za vrijeme ‘zaštićene zone Srebrenice’. Sve je to prokazano na mojoj slici”, rekao je Nalić.

Večerašnjem performansu prisustvovali su i građani Srebrenice.