Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čitanje imena žrtava

Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR već deseti put obilježava 11. juli

l_a909e309a61cd025f8fdf1b443b4dac8

Članovi ansambla će i ove godine 11. jula u saradnji s Historijskim muzejom BiH čitati imena svih žrtava genocida u Srebrenici

Sarajevski ratni teatar SARTR posljednjih deset godina performansom ‘Ostavi trag u njihova sjećanja’ završava pozorišnu sezonu.

Članovi ansambla će i ove godine 11. jula u saradnji s Historijskim muzejom BiH čitati imena svih žrtava genocida u Srebrenici.

Kako navode iz SARTR-a, performansom čitanja imena čuvaju kulturu sjećanja i podsjećaju na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin.

– Prvi put sam bila u Srebrenici 2013. godine, kada sam zajedno sa svojim kolegama i prijateljima osjetila da kao umjetnici imamo potrebu ostaviti trag u sjećanjima. Kultura sjećanja i moja lična potreba za opomenom je jedna od mojih obaveza. Za mene i za moje kolege u SARTR-u 11. juli je dan kada se okupimo i zajedno s građanima Sarajeva izgovorimo 8.372 imena, podsjetimo i opomenemo svijet da se više nikada i nigdje zločini ne smiju ponoviti – kazala je glumica Maja Salkić.