Komisija

Pet dobara proglašeno nacionalnim spomenicima BiH

arhiv muz akadem

Na protekloj sjednici, članovi Komisiju donijeli su odluku da Džamija na Gubavici, Grad Mostar, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je na sjednici odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH.

To su: Historijsko područje – Srednjovjekovna nekropola sa stećcima na lokalitetu Gradac u Donjem Selu, općina Konjic, potom Graditeljska cjelina – Džindijske (Husein-Čauš) džamije, Grad Tuzla, Kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju, općina Foča, Historijska građevina – džamija u Mostaćima kod Trebinja te Pokretno dobro – Arhiv Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju četiri dobra nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine: područje i ostaci graditeljske cjeline Džamije Hadži Ali-bega Lafe sa haremom u Mostaru, mjesto i ostaci graditeljske cjeline Manastira Žitomislići, Grad Mostar, graditeljska cjelina – Memorijalni kompleks Šušnjar, Sanski Most, kao i Kulturni pejzaž – Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice, Bihać.

Prvobitne odluke za Džamiju Hadži Ali-bega Lafe u Mostaru i Manastir Žitomislići odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka graditeljskih cjelina.

Spomenuti objekti su u međuvremenu u cjelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite graditeljske cjeline.

Izmjene i dopune odluke za Memorijalni kompleks Šušnjar i Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice odnose se na redefiniranje zona zaštite i zaštitnog pojasa te definiranje novih mjera zaštite s ciljem interpretacije i prezentacije nacionalnih spomenika.

Na protekloj sjednici, članovi Komisiju donijeli su odluku da Džamija na Gubavici, Grad Mostar, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice.