Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet koncerata i naučni skup Muzičke akademije Sarajevo u februaru

Muzicka-akademija-Sarajevo

U okviru Koncertne sezone Muzičke akademije Sarajevo u februaru će biti predstavljeno pet koncertnih događaja te jedan naučni skup.

Tako je za prvi dan mjeseca februara planiran nastup Kvinteta harmonika “Klaster“ kojeg sačinjavaju studenti Smjera za harmoniku pri Muzičkoj akademiji, a koji će se predstaviti na koncertu u povodu obilježavanja 129. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH.

Članovi “Klastera“, koji su prethodnih godina zabilježili niz uspješnih nastupa u BiH i zemljama regiona, svojom interpretacijom i odabranim muzičkim repertoarom potrudit će se doprinijeti rođendanskoj atmosferi Zemljskog muzeja, jedne od najznačajnijih institucija nauke, kulture i umjetnosti u BiH.

Za muzičku nauku od značaja biti će i 9. februar koji će proteći u obilježavanju 20. godišnjice smrti bosanskohercegovačkog kompozitora Vojina Komadine. Za tu priliku na Akademiji će biti upriličen tematski naučni skup koji ima za cilj skrenuti pažnju na značaj kompozitorskog stvaralaštva u BiH, a koji će biti zaokružen muzičkom večeri pod nazivom “Koncert s posvetom – Vojin Komadina” u Bošnjačkom institutu.

U Bošnjačkom institutu 16. februara nastupiti će afirmirane bosanskohercegovačke umjetnice Belma Alić (čelo) i Azra Medić (klavir), dok je nastup beogradskog lutnjiste Darke Karajića planiran za 21. februar.

Za kraj februarskih aktivnosti Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu odlučila je pažnju posvetiti najmlađima te će organiziranjem koncerta iz ciklusa Academy for Kids za 22. februar u prostorima Muzička akademije nastojati približiti muzičku umjetnost onima na kojima ostaje budućnost!