Kultura

proglašenje 20. januara

Pet romana u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu

15/01/2020

Žiri će, u ponedjeljak, oko podneva, saopštiti ime 66. dobitnika NIN-ove nagrade

U finale za NIN-ovu nagradu za roman godine ušlo je pet djela, a u ponedjeljak, 20. januara, biće saopšten dobitnik.

U najužoj konkurenciji za nagradu su romani “Mulat albino komarac” Steve Grabovca /izdavač Imprimatur/, “Grozota ili…” Slobodana Tišme /Čarobna knjiga/, “Yugoslav” Ane Vučković /Partizanska knjiga/, “Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića /Orfelin/ i “Pas i kontrabas” Saše Ilića /Orfelin/, saopšteno je iz NIN-a.

Žiri će, u ponedjeljak, oko podneva, saopštiti ime 66. dobitnika NIN-ove nagrade.

Konferencija za medije biće u hotelu “Moskva”, sala Balkanska na 1. spratu.

Žiri, koji radi u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić /predsjednik/, od deset naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana.

Sponzori NIN-ove nagrade su “Sberbank”, hotel “Moskva”, kao i jedna domaća i jedna strana kompanija koje su željele da ostanu anonimne kako bi u prvom planu ostali isključivo laureat i ugledno priznanje.

Naslov romana “Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića preuzet je iz prvog stiha poznate partizanske pjesme, u kojem dva čovjeka doslovce hodaju po šumama i gorama i bez patetike traže zemlju koja se u pomenutoj pjesmi zove “Naša”, prenijeli su beogradski mediji.

Roman Ane Vučković “Yugoslav” /Partizanska knjiga/ slovi za elegičnu poemu o vremenu koje je junakinja provela sa ocem, a to vrijeme i njihov lični odnos neraskidivo su povezani sa /kasnije raskomadanom/ Jugoslavijom.

Stevo Grabovac u knjizi “Mulat albino komarac” /Imprimatur/ daje svjedočanstvo o jednoj izgubljenoj generaciji, ratnoj apokalipsi, nakon koje dolazi mir koji donosi život bez nade u današnjem distopijskom društvu.

“Pas i kontrabas” Saše Ilića /Orfelin/ slovi za pripovijest o harizmatičnom liku – čovjeku koji je živio buran život u burnom vremenu, otvarajući i temu preplitanja intime sa duhom vremena.

U konkurenciji je bio 201 roman.

Ovo prestižno priznanje dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman “Koreni”.

Trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.

Davičo je bio i jedini laureat NIN-ove nagrade dvije godine uzastopno /1963. i 1964/.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.