25. godina članstva

Petar Vidić poklonio 15 slika Akademiji nauka i umjetnosti BiH

petar vidic akademik izlozba (1)

Autor slika je novinarima izjavio da na njegovim djelima preovladavaju motivi prirode, Božijeg dara čijem se savršenstvu uvijek jednako divi

Akademik Petar Vidić poklonio je 15 njegovih umjetničkih slika u trajno vlasništvo Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Učinio je to u godini kad se navršava 25. obljetnica njegovog članstva u ovoj naučnoj ustanovi.

Akademija je tim povodom upriličila izložbu poklonjenih Vidićevih djela, koja je otvorena danas i trajat će do 10. decembra.

Autor slika je novinarima izjavio da na njegovim djelima preovladavaju motivi prirode, Božijeg dara čijem se savršenstvu uvijek jednako divi.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković kazao je da se ovom donacijom dopunjava fundus Vidićevih djela koji Akademija planira izložiti u sopstvenoj galeriji kad se za njeno otvaranje steknu uvjeti.

Akademik Petar Perica Vidić rođen je 7. augusta 1938. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu završio je u Sarajevu a klasičnu gimnaziju u Visokom. Studij folozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Tokom 1965. i 1966. radio je u ateljeu akademskog slikara Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi prof. Maxa Melchera.

Od 1970. je predavao likovnu umjetnost, a kasnije i povijest umjetnosti, u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Od 2000. godine je predsjednik ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Član je i brojnih društvenih organizacija. Članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine postao je 1995. godine.

Akademik Petar Vidić izlagao je više puta na zajedničkim izložbama i na više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu – u Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Engleskoj, Izraelu, Grčkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji.