Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Piano fest Tattile: Radost za ljubitelje umjetničke muzike

Piano fest Tattile1

Piano fest Tattile u svom drugom izdanju najavljuje veliki broj iznenađenja za poklonike klasične muzike. Pored gostovanja hrvatske pijanističke zvijezde Aljoše Jurinića u sarajevskom Narodnom pozorištu, za ljubitelje umjetničkog repertoara pripremaju još niz kvalitetnih sadržaja.

Na koncertu mladih pijanista, kojim započinje koncertni program Festivala, nastupit će i Omladinski ženski hor Chorus Cadenza, pod vodstvom dirigentice Alme Karić. Za ovaj nastup pripremaju i jednu praizvedbu.

” Izuzetna mi je čast biti dijelom festivala koji slavi muzičku pedagogiju. Svojim aktivnostima pokazujemo kako od najmanje iskre muzikalnosti, a uz pravu podršku i metodski pristup, dolazimo do blistavih aura mladih umjetnika i njihovih fantastičnih interpretacij“ pojašnjava Alma Karić. „Posebnu zahvalnost osjećam prema kompozitoru Đorđu Jovančiću koji je specijalno za naš hor i ovaj festival napisao djelo Klavir kroz vrijeme“

Chorus Cadenza izvest će kompoziciju mladog bosanskohercegovačkog kompozitora Đorđa Jovančića Klavir kroz vrijeme, napisanu kao svojevrsan omaž klaviru i velikim kompozitorima koji su komponovali za ovaj instrument. Sam autor ističe da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv organzatora da napiše horsku kompoziciju sačinjenu od reprezentativnih tema koje su obilježile muzičku istoriju. Jovančić je učinio da predivne klavirske teme postanu novo i prepoznatljivo horsko štivo koje će zasigurno oduševiti sve posjetitelje koncerta.

Prvo izvođenje Jovančićeve kompozicije Klavir kroz vrijeme najavljeno je na koncertu mladih pijanista, 24. marta u Bošnjačkom institutu, kojim će i zvanično započeti ovogodišnji Piano fest Tattile. I ove godine, najatraktivnija pijanistička izvedba, po izboru publike, biće nagrađena jednokratnom stipendijom u iznosu od 500 KM koju obezbjeđuje njemačka kompozitorica i pijanistica bh porijekla, Belma Bešlić Gál.