Pjesnička večer “Nevesinje, Šantićeva druga kuća”

nevesinjesv

U sklopu kulturne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, u nedjelju navečer u Nevesinju je održana tradicionalna večer pod nazivom “Nevesinje, Šantićeva druga kuća”, na kojoj je nastupio pjesnik Pero Zubac, dobitnik ovogodišnje Šantićeve nagrade.

Zubac, inače rođeni Nevesinjac, u svoj je grad došao nakon puna tri desetljeća, a tokom večeri s mnogo emocija je govorio stihove pune nostalgije za rodnim krajem, rodbinom i prijateljima.

Osvježio je sjećanja na petnaestak godina provedenih u nevesinjskom čaršiji kroz pjesničke slike “kakve samo on može satkati”.

“Nevesinje je zlatni grumen koji me održava u životu”, poručio je Zubac dodavši kako će ova večer ostati u njegovom sjećanju kao divan trenutak vraćanja zavičaju i nade da će uskoro i svoje unuke dovesti u Nevesinje.

Upečatljiv glazbeni nastup tokom događaja imao je i njegov sin Miloš koji je izvodio svoje i očeve pjesme nastale u povodu važnih događaja u njihovom životu. Stihove je kazivao i mostarski književnik Veselin Gatalo.

U programu su sudjelovali i kompozitor Goran Duka uz pratnju Marije Pejičić i Etno grupe ” Simonida”, glumica Dragana Matrak Bukvić, pjesnikinja Nikolina Kučinar, pijanistica Marija Radović, profesorica Nataša Medan i novinar Dragan Grahovac.

“Šantićeve večeri poezije” koje organizuje SPKD “Prosvjeta” GO Mostar i SPKUD “Gusle” završavaju se večeras u Mostaru, kada će pjesniku Peru Zupcu biti uručena Šantićeva nagrada.

Program počinje u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar gdje će biti održana i poetska večer Pere Zupca i Ansambla “Mostarske kiše” koju je režirao Dragan Komadina.