Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pjesnički susreti “Pod lipom” u julu u Fojnici

pjesnicki_susreti222

Bosna i Hercegovina od ove godine bit će bogatija za još jedne pjesničke susrete. Riječ je o manifestaciji “Pjesnici pod lipom” koja se otvara 1. jula u Fojnici, a organizuju je HKPD “Rodoljub” i “Fojnička škrinja”.

Suzana Lovrić, pjesnikinja i urednica “Fojničke škrinje”, kaže da je manifestacija zamišljena kao susret izdavača, prevoditelja i autora iz regije i šire. Tako će na prvim susretima „Pod lipom“ između ostalih gosti biti i urednik jednog od vodećih srpskih izdavača “Dereta”, i sam pjesnik Zoran Bognar, te pjesnikinja i prevoditeljica Saida Beganović, koja prevodi poeziju s makedonskog, poljskog, ruskog i engleskog.

Lovrić kaže da se ovakvom koncepcijom nastoji približiti bosanskohercegovačko pjesništvo prevodima u druge jezike kao i tiskanju bh. poezije kod inozemnih izdavača. Od dvadesetak, polovica pjesnikinja i pjesnika su iz BiH, a polovica njih dolazi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

– Također je zamišljeno da to bude susret pjesnika generacijski vrlo raznolikih, kako bismo razmijenili iskustva i trendove u pjesništvu. Za Fojnicu je ovo prilika obogatiti kulturni program u jeku turističke sezone ali i domicilnom stanovništvu pružiti nešto novo, drugačije – kaže Lovrić.

Književni kritičar Tin Lemac iz Zagreba ističe da književni susreti koji su prisutni u sve većem broju ostaju dalje od svjetala javnosti.

– Oni su važni zbog međusobnih susreta pisaca, razvoja ideja i iskustva, javnog čitanja i predstavljanja svojeg rada i stalne izgradnje ideje književnosti kao komunikacije koja nipošto nije elitistička, već treba ući u sve šire krugove ljude kao svojevrsna duhovna terapija.

Pjesnik, esejist, književni kritičar iz Beograda Zoran Bognar ističe da ga pjesnički susreti raduju i da im se rado odaziva.

– Znate, čitav svijet je sazdan na postamentu refleksije i mi se svi ogledamo jedni u drugima… Što vrlo često inspiriše na konstruktivno i kreativno djelovanje, pa tako, nerijetko inicirani razmjenom iskustava, poetskih instrumentarijuma, impresija i ekspresija učesnici festivala započinju svoja nova djela. Da ne pričamo,koliko je važno, u ovom vremenu potpuno poremećenih vrijednosti njegovati empatiju, prijateljstva, kolegijalnost, kooperativnost i toleranciju. Sve to možemo očekivati i više je nego sigurno da ćemo i pronaći i na književnoj manifestaciji “Pod lipom” u Fojnici – kazao je.

Među pozvanim učenicima ove manifestacije između ostalih su: Slavica Gadžova- Sviderska, Seida Beganović ( Makedonija),Ivan Kramar, Stanko Krnjić, Tin Lemac ( Hrvatska), Ljiljana Crnić, Zoran Bognar (Srbija), Miloš Popović (Crna Gora), Milo Jukić, Venesa Božić, Suzana Lovrić, Srđan Mršić, Ernad Osmić, Đorđe Krajišnik, Enesa Mahmić, Šima Majić,Razija Buharalija, Miljenko Buhač, Emina Osmić- Hajdarević, Nermina Omerbegović (BiH).

Organizatori će također štampati zajedničku zbirku poezije učesnika susreta „Pod lipom“