U Narodnom pozorištu Sarajevo

Plesne predstave ‘Životinjska farma’ i ‘Žetva’ na Balet Festu Sarajevo

balet fest press

Direktor Baleta NPS-a Evgeny Gaponko izrazio je zadovoljstvo što i ove godine imaju priliku učestvovati na Balet Festu, te pozvao sve da pogledaju jednu od ove dvije predstave

Dvije stilski različite, ali opet izvrsne plesne predstave bit će odigrane na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru Balet Festa Sarajevo 2022. To su plesna predstava “Životinjska farma” Bitef Dance Company iz Srbije koja će biti odigrana večeras, te balet u dva čina i tri slike “Žetva” Narodnog pozorišta Sarajevo koreografkinje Edine Papo, zakazan za 24. septembar.

Papo je danas na pres-konferenciji izrazila zadovoljstvo što su u mogućnosti da i ove godine vjernoj publici predstave dvije prekrasne predstave.

Posebno se osvrnula na predstavu “Životinjska farma”, ističući da je BDC savremena plesna kompanija koja je lider u Evropi u modernom baletskom pokretu.

Igrači Ivana Savić-Jacić i Branko Mitrović kazali su da su imali težak zadatak da književno djelo pretoče u plesni okvir i jezik, ali su naglasili da je proces bio itekako zanimljiv.

Predstava “Životinjska farma” rađena je po tekstu Georga Orwella, dok muziku potpisuje Irena Popović-Dragović. Za koncepciju predstave i koreografiju je bio zadužen Miloš Isailo, a plesači su: Ana Ignjatović- Zagorac, Ivana Savić- Jacić, Jakša Filipovac, Branko Mitrović, Nea Janković, Maša Anić i Staša Ivanović.

“Životinjska farma” prati priču jedne osobe kroz ples sedam igrača. Osoba koja voli da živi, vjeruje u sebe, u bolje sutra, u ljubav, u prosperitet i u zajednicu svih jednakih sa istim pravima. Ali neki su uvijek jednakiji od drugih. Plesači ove predstave su Aska, koju će, ako prestane plesati, Vuk pojesti. Konstantnim kretanjem će se pokazati snaga, volja, ljubav, mir, razumijevanje, vjerovanje, sreća.

Direktor Baleta NPS-a Evgeny Gaponko izrazio je zadovoljstvo što i ove godine imaju priliku učestvovati na Balet Festu, te pozvao sve da pogledaju jednu od ove dvije predstave.

Muziku za balet u dva čina i tri slike “Žetva” u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo potpisuje Boris Papandopulo, a Sarajevskom filharmonijom dirigovat će Samra Gulamović.

Solisti su Tamara Ljubičić, Nataša Gaponko, Ekaterina Vereščagina, Petar Đorčevski, Elio Garcia, Evgeny Gaponko, Ivan Salonski.