Kultura

izložba

“Plodovi opterećenja” Željka Korena pred širokobriješkom publikom

28/09/2021

Izložba u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg bit će otvorena do 28. oktobra

“Plodovi opterećenja” naziv je izložbe Željka Korena kojom će se taj akademski slikar u četvrtak, 30. septembra, predstaviti u Franjevačkom muzeju i galeriji u Širokom Brijegu u 19 sati.

“Novi ciklus Željka Korena nastavak je njegovih dosadašnjih nastojanja vizualiziranja vlastitog unutarnjeg svijeta. Korenovo otkrivanje vlastitog bića upravo je ono po čemu je njegovo slikarstvo blisko savremenom čovjeku, što svakog promatrača uvlači u njegove interijere”, navela je u najavi izložbe istoričarka umjetnosti Dajana Šudić.

Dodaje kako su Korenovi interijeri simbolička preslika mnogih drama koje se odvijaju unutar čovjeka, preslika umnog i duhovnog stanja u kojem se svako ljudsko biće zatekne u određenom trenutku života.

“Faze života u kojima postavljamo pitanja o smislu našeg postojanja, neispunjenim željama i čežnjama koje potiskujemo i pretvaramo u opterećenja i strahove. Predmeti koji ispunjavaju interijere na Korenovim slikama predstavljaju stanja bića u kojima se nalazimo prolazeći kroz mnoge borbe i iskustva koja nas uvelike oblikuju”, istaknula je Šudić.

Izložba “Plodovi opterećenja” u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg bit će otvorena do 28. oktobra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.