Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počasno Srce Sarajeva britanskom komičaru Johnu Cleeseu

1280-Four-Stories-on-Creativity-from-John-Cleese

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti na 23. Sarajevo Film Festivalu biće uručeno legendarnom komičaru Johnu Cleeseu, prenosi Anadolu Agency (AA).

John Cleese, nagrađivani britanski komičar, glumac, redatelj i član bivše komičarske skupine Monty Python, je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama “Leteći cirkus Montya Pythona” i “Fawly Towers”, te dugometražnim filmovima “Monthy Python i Sveti gral”, “Brianov život” i “Riba zvana Wanda”.

Organizatori najavljuju da će publika Sarajevo Film Festivala, nakon ceremonije dodjele nagrade, imati priliku da u Open Air programu pogleda nezaboravnu komediju “Riba zvana Wanda”.

Cleese je, pored rada na komedijama, sa Sir Antonyem Jayem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela preko 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD.

Osim toga, Cleese je zajedno sa cijenjenim psihijatrom Robinom Skynnerom napisao dvije knjige, “Kako preživjeti svoju porodicu” i “Kako preživjeti život”, koje su postale bestseleri, a u kojima su se dotakli psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu.

Cleese trenutno obavlja funkciju rektora na Univerzitetu Cornell.

Ovogodišnji, 23. po redu Sarajevo Film Festival, održaće se od 11. do 18. avgusta.