“Počasno srce Sarajeva” dodijeljeno Nuriju Bilgeu Ceylanu i Nijazu Hastoru

pocasno srce sarajeva

Turskom režiseru Nuriju Bilgeu Ceylanu i Nijazu Hastoru, vlasniku i osnivaču ASA Prevent grupacije, te osnivaču Fondacije Hastor, večeras je uručeno “Počasno srce Sarajeva”, koje Sarajevo Film Festival (SFF) dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, javlja Anadolu Agency.

SFF je saopćio kako se nagrada Ceylanu, koji je jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku Sarajevo Film Festivalu. Nuri Bilge Ceylan je i počasni gost programa “Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivalu”.

“Stvarno ne znam šta da kažem. Uvijek sam prijatno iznenađen nagradama pa tako i ovaj put. Hvala vam na Srcu Sarajeva. Ovo je moj treći put u Sarajevu”, rekao je Ceylan nakon što mu je uručeno “Počasno srce Sarajeva”.

Kako je kazao, direktor SFF-a Mirsad Purivatra i on su sarađivali.

“Nešto što je meni uvijek bitno i u mom odnosu s njim je to da on nije samo izuzetan kolega već je i fantastičan čovjek. Hvala, drago mi je što sam ovdje”, poručio je Ceylan.

Dobitnik nagrade Počasno srce Sarajeva 24. Sarajevo Film Festivala je i Nijaz Hastor, vlasnik i osnivač ASA Prevent grupacije, te osnivač Fondacije Hastor. Nagrada se dodjeljuje gospodinu Hastoru u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Europi.

Sa Hastorom je na pozornicu izašlo i dvoje djece, kojima je dao “Počasno srce Sarajeva”.

“Veliko je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje od nekoga ko je bolji od tebe”, rekao je Hastor.

Sarajevo Film Festival ove godine održat će se od 10. do 17. augusta, a tokom njega će biti dodijeljene i nagrade.

Pod predsjedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, žiri takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz pet zemalja: Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.
Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati Farhadijev najnoviji film Everybody knows (2018.) s Penelope Cruz i Javierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.