Kultura

SFF

“Počasno Srce Sarajeva” meksičkom režiseru Michelu Francu

13/07/2020

Sarajevo Film Festival oglasio se i o situaciji vezano za pandemiju COVID-19 te se u saopćenju navodi da će SFF biti održan u predviđenom terminu – od 14. do 21. augusta na festivalskim lokacijama i online

Nagrada “Počasno Srce Sarajeva” 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će uručena meksičkom režiseru, scenaristu i producentu Michelu Francu.

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada “Počasno Srce Sarajeva” bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaralaca, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika. Francu će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu “Tribute to” (“Posvećeno”), saopćila je Pres služba SFF-a.

Francova prva posjeta Sarajevu bila je 2009. godine s njegovim prvim dugometražnim filmom “Daniel i Ana” koji je premijerno prikazan u sekciji Directors’ Fortnight na filmskom festivalu u Cannesu. Na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.) Franco je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – Igrani film. Njegov film “Aprilova ćerka” osvojio je nagradu žirija sekcije “Un Certain Regard” na filmskom festivalu u Cannesu te godine i prikazan u sklopu Open Air programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Francov novi film “Nuevo orden”, čija je radnja smještena u distopijskom Mexico Cityju, trenutno je u postprodukciji. Ovaj Francov film, za koji su svi prestižni A festivali pokazali interes, jedan je od najiščekivanijih ove jeseni, navodi se u saopćenju.

Sarajevo Film Festival oglasio se i o situaciji vezano za pandemiju COVID-19 te se u saopćenju navodi da će SFF biti održan u predviđenom terminu – od 14. do 21. augusta na festivalskim lokacijama i online, u skladu sa situacijom uzrokovanom pandemijom Covid-19. Sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet je Sarajevo Festivala.

Timovi Festivala i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo zajedno sa federalnim nivoima zdravstvenih institucija još od kraja maja rade na uspostavljanju epidemiološkog protokola za sve festivalske lokacije, kao i posebnog protokola prilikom dolaska festivalskih gostiju.

– Svjesni smo odgovornosti u organizaciji jednog ovakvog događaja. Covid-19 je utjecao na sve aspekte života širom svijeta, pa i Sarajevo Film Festival mora proći kroz određene promjene. To znači okupljanje u manjim grupama, manji broj gostiju, nema prijema i zabava na kakve smo navikli, ali kao i uvijek, bit će mnogo kvalitetnih filmova, sjajnih projekcija i filmskih razgovora. Naša misija je ista kao i prvog dana kada je Festival osnovan u našem gradu pod opsadom – slavljenje života, humanosti i umjetnosti. I evo, imamo još jednu priliku da se kulturom borimo protiv nevolje – organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu – rekao je direktor SFF Mirsad Purivatra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.