sarajevo

Počeli radovi na obnovi velike dvorane Bosanskog kulturnog centra KS

dvorana_bkc_renoviranje

Obavljeni su brojni sanacijski i rekonstrukcijski radovi, a sada je na red došla i velika koncertna dvorana koja nije obnavljana niz godina

toku su radovi na obnovi velike dvorane JU “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo”.

Radovi će obuhvatiti i sanaciju bine, koja će nakon obnove biti produžena u polukružni oblik i spuštena na niži nivo, te će na taj način biti bliža i preglednija publici u gledalištu.

U toku je i nabavka nove razglasne i rasvjetne opreme koja će uskoro biti postavljena u velikoj koncertnoj dvorani, saopćeno je iz JU “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo”

Također, u dvorani će bit zamijenjeni dotrajali podovi, dok će stolice u gledalištu biti popravljene i presvučene novom tkaninom. Sredstva za te radove koji se trenutno obavljaju su obezbijeđena putem Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Vrijednost popravke i sanacije bine je 32.530,68 KM, nabavka i ugradnja podnih obloga u velikoj dvorani BKC-a košatat će 40.692,60 KM, dok restauracija sjedišta iznosi 53.985,56 KM.

Obnova zgrade BKC-a počela je 2017. uz potporu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, općina Stari Grad i Centar te UNDP-a. U radovima na rekonstrukciji i restauraciji zgrade sudjeluju i konzervatori JU “Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS”.

Tokom proteklih godina obnavljani su atrij, ulazni hol, galerija, postavljena je elektronska pristupna rampa za osobe sa poteškoćama u kretanju, a koja vodi iz Galerije u veliku dvoranu BKC-a, zatim termo izolacija vanjskih zidova i stropa, fasadna stolarija, centralno grijanje itd.

Obavljeni su brojni sanacijski i rekonstrukcijski radovi, a sada je na red došla i velika koncertna dvorana koja nije obnavljana niz godina.

Nakon završetka adaptacije, velikoj dvorani BKC-a koja odiše kulturnom i društvenom poviješću grada Sarajeva vratit će se stari sjaj, te će se na taj način svim posjetiocima pružiti mogućnost da u toj reprezantativnoj dvorani od povijesnog značaja prate različita kulturna dešavanja.