Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo snimanje kratkometražnog filma “Pivac”

pivac

Snimanje kratkometražnog igranog filma “Pivac” u režiji Sabrine Begović-Ćorić i po scenariju Meline Alagić, počelo je u hercegovačkom kršu, a pred kamerom su zaigrale bh. glumice Amina Begović, Jasna Žalica i Marija Pikić koja igra Anđu, glavnu ulogu.

“Pivac” je priča o tabuiziranju nasilja u porodici. Govori o Anđi, ženi koja iz sela u kom živi odlazi u policijsku stanicu da prijavi nasilnog muža.

Radnja filma se dešava na 8. mart, u proljeće koje je samo po sebi period novih početaka, buđenja i bujanja.

– Sve upućuje na to da će Anđina nakana biti uspješno provedena, no, novi procesi se odvijaju postepeno i polagano. Jedan odlazak na policiju ne može promijeniti sve, ali je početak procesa osvješćivanja žrtve. Institucije nisu potpuno djelotvorne, socijalna zaštita u ovom dijelu Evrope nije na zavidnom nivou, ali za pojedinku svaka i najmanja podrška je važna u bolnom procesu priznavanja nepravde koja se nad njima vrši – kaže redateljica filma Begović-Ćorić.

Direktor fotografije je Amel Đikoli, kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, scenograf Vedran Hrustanović, art direktorica filma Nejra Latić Hulusić, snimatelj zvuka Vanja Kurtović, šminka Lamija Lala Hadžihasanović, izvršni producent filma Adnan Beširović, saopćeno je iz Hava filma.