Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MSU RS nosilac projekta

Počeo projekat “Muzeji u pokretu”

Muzeji u pokretu

U okviru projekta biće organizovana posjeta muzejima i osnovnim školama u 28 opština u BiH, kako bi osnovci shvatili da muzeji mogu biti mjesto zabave, učenja i dijaloga

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) danas je započeo realizaciju projekta pod nazivom Muzeji u pokretu sa ciljem poboljšnja kvaliteta edukativne saradnje muzeja sa osnovnim školama i doprinosa jačanju obrazovnih kapaciteta kako muzeja, tako i školskih ustanova, javlja Anadolu Agency (AA).

MSU RS je nosilac projekta se realizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije UNESCO-a BiH, dok je partner na projektu Zemaljski muzej BiH.

U okviru projekta MSU RS i Zemaljski muzej BiH predstaviće do kraja godine kroz niz edukativnih programa učenicima osnovnih škola rad muzeja, njihovu ulogu i značaj u društvu, kao i kolekcije koje ove dvije muzejske ustanove baštine.

“Projekat Muzeji u pokretu podrazumijevaće niz organizovanih posjeta muzejima, ali i školama u 28 opština BiH, propisanih projektnim pozivom, gdje će se kroz preko 20 edukativnih radionica koje će voditi muzejski kustosi i pedagozi, osnovci upoznati sa radom ovih institucija i kolekcijama i zbirkama koje čuvaju”, kažu u MSU RS.

Sarita Vujković, direktor MSU RS, na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla je da je ovaj projekat pokrenut sa željom da spoje nespojive stvari, odnosno MSU RS i Zemaljski muzej BiH. Najavila je da će se projekat provoditi u Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Brčkom, Doboju i mnogim drugim mjestima koja nemaju muzeje.

“Želimo da predstavimo muzeje djeci koja u svojim mjestima nemaju muzeje i koji nikada nisu bili u muzeju”, rekla je Vujković.

Dodala je da sa Zemaljskim muzejom BiH sarađuju i na projektu

Noć u muzeju, u okviru kojeg će 4. aprila djeca koja nisu nikada dolazila u muzeje imati priliku da spavaju u muzeju i nauče mnogo toga.

Siniša Šešum, direktor Kancelarije UNESCO-a BiH, istakao je da je njihov cilj da ostvarimo dijalog između svih aktera u BiH za bolju budućnost, prvenstveno mladih.

“Cilj je da promovišemo kulturu kao faktor pomirenja i istovremeno kao jedan od faktora razvoja”, kazao je Šešum.

Istakao je da se nadaju da će privući pažnju djece na važnost muzeja i kulture za obrazovni proces u BiH.

Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, rekao je da je cilj muzeja da dopru tamo gdje teško dopiru.

“Iznova se šokiramo činjenicom da osnovci i srednjoškolci nisu bili u prilici da posjete ne samo muzeje nego i gradove koji se nalaze u neposrednoj blizini. To je jedan od osnovnih problema ovog društva da se pristup kulturi svodi na par centara i naša dužnost je pomognemo da se taj problem razbije”, rekao je on.

Samir Avdić i Mladen Banjac, kustosi i koordinatori projekta, objasnili su da će biti organizovane radionice na različite teme od prirodnih nauka, arheologije, do savremene umjetnosti, kako bi djeca shvatila da muzeji mogu biti mjesto zabave, učenja i dijaloga.

Nakon konferencije za novinare organizovane u MSU RS počela je i realizacija projekta, a u specijalnom edukativnom programuučestvovali su đaci šestih i sedmih razreda iz četiri osnovne škole u Banjaluci.

Projekat Muzeji u pokretu realizuje se u sklopu projekta “Dijalog za budućnost”: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH, koji implementiraju UNESKO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH. Projekat “Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).