Kultura

istočno sarajevo

Počinje 21. Lut fest, na programu pet predstava

28/09/2020

Ovogodišnji 'Lut fest' otvorit će 'Pirinska folklorna magija' u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske u režiji profesora Bonje Lungova i dr Konstantina Karakostova

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu 21. ‘Lut fest’ počinje večeras u Istočnom Sarajevu, a do 2. oktobra publika će imati priliku pogledati ukupno pet predstava.

Ovogodišnji ‘Lut fest’ otvorit će ‘Pirinska folklorna magija’ u izvođenju Gradskog pozorišta Blagoevgrad iz Bugarske u režiji profesora Bonje Lungova i dr Konstantina Karakostova.

U takmičarskom programu 21. Lut festa bit će izvedene predstave ‘Vuk koji je ispao iz knjige’ Pozorišta lutaka Niš, ‘O nježnosti’ Pozorišta lutaka Mostar, ‘Crvekapica i vuk’ Dečijeg pozorišta Subotica.

Festival će biti završen u petak dodjelom nagrada i predstavom Dečjeg pozorišta Subotica ‘Kuku Todore’, koja je van konkurencije.

U pratećem programu Festivala bit će održana kreativna lutkarska radionica ‘Lutka je glumac’, koju vodi Ankica Avramović iz Istočnog Sarajeva, on line masterclass predavanje ‘Lutkarstvo u vrijeme Korone’ prof dr. Konstantina Karakostova, promocija knjige ‘Šta su lutke?’ pjesnikinje Evite Bojkovac u izdanju Forum teatra i Art scene Banja Luka, kao i posebni turistički programi za goste festivala koji se realiziraju u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina.

Predstava Dečjeg pozorišta Subotica ‘Kuku Todore’ trebalo bi da bude izvedena i u Zvorniku.

Moto ovogodišnjeg festivala ‘Lutkarstvo za 21. vijek’ veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti i doprinos festivala njenom očuvanju, razvoju i promociji. Za 21 godinu djelovanja Festival je, kroz lutkarska ostvarenja, učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u srcima gaje čistoću duše i prave vrijednosti.

Otvaranje 21. Lut festa najavljeno je za 18 sati, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Ovogodišnji Lut fest bit će održan od 28. septembra do 2. oktobra u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.