Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Počinje 4. AJB DOC: U takmičarskom programu 11 dokumentarnih filmova

ajb doc AA (1)

Film “Faith i Branko”, koji otvara ovogodišnji AJB DOC, intimna je priča i drama o dvoje muzičara, britanskoj harmonikašici i romskom violinisti, koje, uprkos kulturološkim razlikama, ipak spaja muzika

Projekcijom filma “Faith i Branko”, autorice Catherine Harte, u sarajevskom Multimedijalnom centru Kovači večeras će biti otvoren 4. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) koji će trajati do 14. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Od oko 300 prijavljenih filmova, u programu AJB DOC Film Festivala, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni komunikacijski partner, ove godine će biti prikazana 23 filma u četiri selekcije (Takmičarski program, Last Minute Cinema, Smart Doc i AJB Prikazuje), među kojima osam regionalnih, pet bh. premijera i šest svjetskih, te tri specijalne projekcije. U takmičarskom programu biće prikazano 11 dokumentarnih filmskih ostvarenja. Svi filmovi će biti prikazani u sarajevskom kinu Cineplexx.

Film “Faith i Branko”, koji otvara ovogodišnji AJB DOC, intimna je priča i drama o dvoje muzičara, britanskoj harmonikašici i romskom violinisti, koje, uprkos kulturološkim razlikama, ipak spaja muzika.

Ono što je značajno za četvrto izdanje AJB DOC-a jeste da se festival vraća u kino sale, nakon što je prošli zbog pandemije koronavirusa održan u online formi. Istovremeno, program će biti dostupan i putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj web stranici ajbdoc.ba, putem koje će se svi filmovi moći pogledati besplatno i bez registracije.

Izazovi s kojima se društvo susreće od početka pandemije COVID-19, ali i izazovi koje su pojedinci širom svijeta nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo, nametnuli su temu vodilju četvrtog AJB DOC Film Festivala, koja je simbolično predstavljena na svim vizuelnim materijalima.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri kojeg čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Karte za sve projekcije su u prodaji, a svi zainteresovani karte mogu kupiti u Box Officeu Cineplexxa Sarajevo, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je pet konvertibilnih maraka (KM).

Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala, kao i sinopsisi filmova, dostupni su na službenoj web-stranici ajbdoc.ba, kao i sve ostale potrebne informacije.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma i u partnerstvu sa Samsungom.