Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MTM

Počinje 46. mostarski teatarski festival

mtmmo

Na otvaranje festivala, koji će trajati do ponedjeljka, 13. septembra, publika će moći pogledati predstavu domaćina “Pusta zemlja” urađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T. S. Eliota

Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike bit će otvoren sutra, 10. septembra, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 20 sati.

“Festival će ove godine biti u nešto skromnijem izdanju zbog nezavidne finansijske situacije, jer postojanje Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) i dalje je ignorisano od struktura vlasti u Mostaru”, navode iz eMTeeM-a.

Na festivalu će biti izvedeno sedam predstava koje konkurišu za pet festivalskih nagrada, i to četiri ravnopravne nagrade “Mravac” za umjetnički stav u bilo kom elementu umjetnosti teatra, te nagradu za najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi ime po preminuloj dugogodišnjoj dramaturginji saradnici Mostarskog teatra mladih Ljubici Ostojić. Direkcija festivala po prvi put ove godine dodijelit će i nagradu za umjetničku hrabrost.

Na otvaranje festivala, koji će trajati do ponedjeljka, 13. septembra, publika će moći pogledati predstavu domaćina “Pusta zemlja” urađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T. S. Eliota.

Pusta zemlja je duga poema koja je široko priznata kao jedna od najpoznatijih poema 20. vijeka i najznačajnije djelo moderne poezije. Objavljena je 1922. godine.

Eliotova poema nam predstavlja legendu o Svetom gralu i Kralju Ribaru u kombinaciji sa prikazom savremenog britanskog društva. Eliot ukazuje na mnoge književne i kulturne aluzije iz Zapadnog kanona, budizma i hinduističkih Upanišada i zato mnogi kritičari i naučnici smatraju ovu poemu mračnom.

Predstava govori kako je poemu pročitao eMTeeM i doveo je u vezu s društvom u kojem živimo, stoji u saopćenju.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Kemo Krpo, Haris Pašić, Adnan Bratić, Tarik Begović i Anes Mušić, a režirao je Sead Đulić.

MTM