Kultura

Tuzla

Počinje Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”

01/12/2020

Organizatori su najavili da ove godine očekuju najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.

Dvanaesti Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” i 2. Festival harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” počinju danas.

Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrijedniju muzičku baštinu naših prostora. Festival sevdalinke trajat će do 3. decembra.

Organizatori su najavili da ove godine očekuju najveći Festival do sada, sa proširenim sadržajima, javnim promocijama te velikom medijskom podrškom.

Takmičenje harmonikaša “Sevdalinko harmonikom otjepava” bit će održano danas od 10 sati.

U srijedu 2. decembra bit će održana takmičarska noć pjevača. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman.

Ono što je svojstveno kao ideje i produkt Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa “Safet Isović” koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

U četvrtak 3. decembra bit će održana revijalna noć, a neki od izvođača su: Hanka Paldum, Snježana Đurišić, Merima Njegomir, Semir Cerić Koke, Fatmir Sulejmani, Mirza Selimović, Belma Huseinefendić, Nadina Hadžiselimović, Slađana Mandić i mnogi drugi umjetnici i umjetnice iz BiH i regije.

Povodom održavanja ove kulturne manifestacije jučer je održana i pres-konferencija u BKC-u Tuzla.

– Nadam se da će i ove godine festival, bez obzira na sve ove nedaće koje su nas snašle, buditi veliki interes. U to sam jako sigurna. Želim reći da je BKC zaista mjesto gdje se trebaju održavati ovakvi festivali i mi ćemo uvijek podržavati organizaciju Festivala sevdalinke Tuzlanskog kantona. Ove godine Festival sevdalinke je nešto drugačiji. Napravili smo ga u nekom drugačijem svjetlu. I svake godine imamo neke novitete, tako da to neka ostane iznenađenje za gledaoce putem RTVTK – rekla je direkotorica BKC-a Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović.

Ovogodišnji Festival sevdalinke zainteresirani mogu pratiti putem live prijenosa na RTVTK.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.