Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje “Osmijeh Sarajeva”: Ozbiljnom gradu su potrebni festivali

festival

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras će početi Prvi internacionalni festival pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva”, a festival će otvoriti predstava “Ustav Republike Hrvatske” u izvedbi zagrebačkog satiričnog kazališta “Kerempuh”, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo će tako od 12. do 20. maja biti domaćin ozbiljne pozorišne smotre, a ljubitelji pozorišne komedije imat će priliku uživati u predstavama renomiranih pozorišta iz cijele regije.

Osim predstave satiričnog kazališta Kerempuh (Hrvatska), festivalski repertoar će činiti i “Strujosek” Ateljea 212 (Srbija), “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta (Crna Gora), “Sumnjivo lice” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek (Hrvatska), “Ime” Pozorišta komedije Skoplje (Makedonija), “Hotel Plaza” Narodnog pozorišta Mostar (BiH), “Odumiranje međeda” Narodnog pozorišta Užice (Srbija), “Celo telo tu me boli” Pozorišta Jazavac (BiH) te “Dame biraju” Altteatra (BiH).

Festival je takmičarskog karaktera, te će biti dodijeljeno ukupno pet nagrada i to u kategorijama: najbolja predstava, najbolji glumac, najbolja glumica, te u kategoriji najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica.

Takmičarski žiri čine glumica Tatjana Šojić, glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Alen Murtović i glumica Amra Kapidžić. Nakon svake od predstava će biti održani i okrugli stolovi koje će voditi Almir Imširević, dramski pisac, predavač na Akademiji scenskih umjenosti u Sarajevu i šef Odsjeka za dramaturgiju.

Imširević je u razgovoru za AA istakao da festival “Osmijeh Sarajeva”, obzirom da će ugostiti brojna pozorišta iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedoniji i Srbije, na neki način predstavlja presjek onih predstava koje su ranije rađene na ovim prostorima.

“Drago mi je da je ovo festival koji u svom naslovu ima komediju. Često se promašaji u pozorištu i u društvu, jer to je jedno te isto, mogu mjeriti upravo preko tog žanra. Koliko imamo dobrih komedija toliko se dobro snalazimo u pozorištu”, istakao je Imširević.

Naglasio je kako je sretan što se ovaj festival zove “Osmijeh Sarajeva”, jer, kako je kazao, već u tom imenu postoji neka vrsta i ocjene i namjere organizatora.

“Ozbiljan teatar ne podnosi cerekanje, ne podnosi pretjerivanje, a osmijeh je nešto lijepo, nešto čime se zavodi. U tom smislu, drago mi je da je i ekipa koja je sve ovo organizovala, prepoznala i vjeruje da Sarajevo ima tu moć da natjera nekog gosta da se u njega zaljubi”, rekao je Imširević.

Na pitanje koliko je bitno da jedan ovakav festival opstane, u kontekstu današnjeg odnosa države prema kulturi, Imširević je odgovorio:

“Nama je svima zajedničko da se jadamo jedni drugima. No, umorni smo od toga. Besmisleno je govoriti o tome šta nam sve treba. Kultura treba uvijek, umjetnost treba uvijek. Ovakav festival kao i brojni drugi trebaju ovom gradu, naprosto što je grad. Ozbiljan grad treba da ima i jazz festival, ozbiljan grad treba da ima ozbiljan pozorišni festival”.

Sve predstave u okviru festivala će biti odigrane u Bosanskom kulturnom centru sa početkom u 20 sati, a festival će zatvoriti predstava Altteatra “Dame biraju”, u režiji Admira Glamočaka.