Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Počinje popis stećaka na području općine Kakanj

19/10/2017

Kakanjska Javna ustanova Kulturno-sportski centar novim projektom uradit će popis stećaka na području te općine. Realizacija projekta počinje danas, a projektni tim i volonteri iz osnovnih škola posjetit će tri lokaliteta na području Ričice, i to Saračevo brdo, Bijeli Greb i Hrašće.

Primarni cilj projekta jeste da se, koristeći ranije naučno verifikovane podatke, napravi konačno i detaljno terensko istraživanje, evidentiranje nekropola i pojedinačnih stećaka na području općine Kakanj.

Budući da su spomenute nekropole velikog obima, plan je da projektni tim ove lokacije obilazi četiri dana. Na Saračevom brdu nalazi se nekropola sa 14 stećaka u obliku sanduka, lokalitet Bijeli Greb je u blizini zaseoka Grmuša i tu se u dvije skupine nalazi ukupno 70 stećaka koji su u obliku sanduka. Lokalitet Hrašče je oko 500 metara južno od prethodnog i tu se nalazi nekropola sa 50 stećaka od čega tri ‘sjemenjaka’ i 47 sanduka.

Kroz taj veliki projekt bit će dokumentovani i evidentirani stećci i nekropole, te ustanovljeno stanje i očuvanost srednjovjekovne sepulkralne baštine na ovom području.

U skladu sa mogućnostima projektnom timu pridružiti će se i volonteri iz kakanjskih osnovnih škola kojima će projekt poslužiti da obogate svoje znanje iz ove oblasti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.